Европа

ЕС неистово търси под вола теле! Меркел: Няма информация Русия да е замесена в инцидента в Минск

ЕС неистово търси под вола теле! Меркел: Няма информация Русия да е замесена в инцидента в Минск

 

merkel-es-smata-che-belarus-e-narushil-mejdunarodnoto-pravo-1

 

 

Ръководителите на държавите-членки на ЕС проведоха дискусия, за да определят дали Русия е замесена в неотдавнашния инцидент с полет на Ryanair в Минск, но данните, с които разполагат, не позволяват да се задълбочат по-дълбоко в темата, заяви германският канцлер Ангела Меркел след Среща на върха на ЕС, предаде ТАСС.

 

 

„Разбира се, засегнахме въпроса дали Русия е замесена, но нямаме достатъчно информация и следователно нямаше задълбочаване по темата“, каза тя.

 

 

 

Меркел подчерта, че отношенията с Русия да обсъждани дълго на Срещата на върха в понеделник вечерта, но без да са свързват с инцидента с полета. Тя заяви, че това е била целта на вчерашната среща.

 

 

 

Меркел каза също, че Европейският съюз смята, че принудителното кацане в беларуската столица Минск на самолет на „Райънер“ , който летеше от Атина до Вилнюс, нарушава международното право.

 

 

Решението на Беларус принудително да приземи самолет и да арестува журналист, който е бил на борда, е безпрецедентно и неприемливо, посочи тя, настоявайки дисидентът да бъде незабавно освободен.

 

 

 

„Обсъждахме този въпрос много интензивно и всички се съгласихме, че това е безпрецедентен и неприемлив акт“, каза Меркел след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Това беше принудително приземяване, което изложи хората на опасност и доведе до ареста на журналиста Роман Протасевич и неговата партньорка. Молим Беларус незабавно да освободи и двамата“.

 

 

 

Меркел посочи, че в отговор на инцидента ЕС е разширил икономическите санкции срещу Беларус. Освен това тя заяви, че нови лица и организации са добавени към санкциите и са включени в т.нар. „черен списък“.

 

 

 

Немският канцлер също така отбеляза, че единният блок няма каквито и да е било доказателства, че Русия е замесена в инцидента, нещо, за което вчера сигнализира Великобритания.

 

 

Коментарите на Меркел потвърдиха предишни изявления на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви, че Беларус ще се сблъска със „сериозни последици“, тъй като правителството на страната е изправено пред международно осъждане заради самолетната афера.

Факти бг

 

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024