Политика

Кацаров: НОЩ няма от месец и половина. Възстановен е от Борисов, но само ”по телевизията”

Кацаров: НОЩ няма от месец и половина. Възстановен е от Борисов, но само ”по телевизията”

kacarov
Притеснителни твърдения по отношение на управлението на здравната ни система изрече служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Развенча голяма част от твърденията на бившите управляващи от ГЕРБ и по-специално тези на проф. Костадин Ангелов – неговият предшественик в МЗ. Оказа се, че НОЩ няма от месец и половина. Бил е възстановен от Борисов, но единствено ”по телевизията” – тоест юридически не е бил възстановен със заповед. Липсват данни за броя на хората, срещнали се с коронавируса и всичко е ”гадаене”. Изводът – плащаме с кръв за недъзите на системата и лошото управление.

„Контролът над пандемията беше напълно изпуснат. Най-ниските стълбчета са нашите. Защо лъжат? През цялото време на кризата тя се управляваше политически, а не експертно. Накрая се управляваше предизборно. Твърденията сега също са такива. Бившият министър е кандидат за депутат. Най-много се лъже след лов и преди избори. Това според мен обяснява нещата. Числата сами за себе си говорят – кризата е управлявана лошо. 26 хил. души за последните 6 месеца са починали повече в България от всеки период през която и да е друга година. Два пъти повече жертви отколкото през Втората световна война. Това е достатъчна оценка“, обясни в „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“ д-р Кацаров.

 

 

 

Той защити идеята си за промени във ваксинационния план и приоритизирането на възрастните хора и хронично болните със статистика – възрастните в цял свят представляват 80% от всички починали вследствие на COVID-19. Едва 2% са хора под 40-годишна възраст.

 

 

 

„Възрастните хора в цял свят са 80% от починалите. Едва 2% са починалите под 40-годишна възраст. Ако сте ваксинирали 1000 души над 60-годишна възраст, спасили сте 80 живота. Това е целта на първо място, на второ е да се ограничи разпространението на вируса. Да не се осигури възможност на възрастните… Разпоредил съм на РЗИ да ваксинират хора, които са неподвижни, далеч са. Това, че тези хора не бяха ваксинирани първи, е нехуманно отношение“, категоричен бе здравният министър в служебния кабинет.

 

 

 

 

„Никога не съм отричал ваксините, не съм антиваксър. Видно е за всеки – страните, които ваксинираха голяма част от населението си като Великобритания, САЩ, Израел отчитат рязък спад в смъртността. Следователно единственият ефективен начин във времето е този – да се ваксинират хората. Смятам, че преболедувалите могат да не се ваксинират или да не се ваксинират веднага. Но за възрастните хора рискът е огромен. Официалните данни на Европейският център за контрол на заразните болести – общият брой на ваксинираните е милион и 200 хил. Няма как 1 милион от тях да са възрастни хора“, допълни още Кацаров по адрес на задочните престрелки между него и предшественика му проф. Ангелов.

 

 

 

 

Той призна, че има недоверие по отношение на ваксините, но това се дължи не само на информацията за страничните ефекти, а и на начина, по който се управляваше кризата у нас. Кацаров обаче увери – количества ваксини има достатъчно и целта е през следващите 2 месеца да изпълним целта си за ваксинация на около 2 милиона души (колкото са възрастните хора, все още неполучили първа инжекция). По този начин ще бъде възможно премахване на голяма част от ограниченията.

 

 

 

 

„Нямаме никакви данни колко хора са се срещали с вируса. Абсолютно гадаене е. Не се изнася информацията, събира се по някакъв начин. Разпоредил съм да се развие. Вътре в този портал стоят брифинги. Може би има умисъл. Когато липсва информация до широката публика, този, който разполага с нея, може да я манипулира“, смята още здравният министър.

 

 

 

 

Национален оперативен щаб няма да има. Той не е нужен на здравния министър, а служебният премиер Стефан Янев също е заявил, че такъв съвет не е необходим. Юридически обаче нужда от закриване няма. Причината – бившият премиер Бойко Борисов не е възстановил Нациоалния оперативен щаб като структура, която бе закрита през април, въпреки телевизионната заявка, която лидерът на ГЕРБ даде.

 

 

 

 

„Националният оперативен щаб не ми трябва. Не ми трябват хора, които да съобщават лоши новини. Мен не ме е страх да стана и да ги кажа. Няма да се явявам на избори, не ме интересува (…) Оказа се, че щаб от средата на април няма. Борисов издава заповед, с която е създаден през 2020 г. Тогава той издава заповед, с който го закрива. Излезе пред медиите и каза, че го връща. Върнал го е само по телевизията. Заповед за възстановяване няма. Щаб не съществува от месец и половина и той е закрит от Бойко Борисов“, обясни д-р Кацаров.

 

 

 

 

Здравният министър обясни и причините, поради които в разгара на епидемичната вълна системата изпитва недостиг на легла. Основната причина е Националната здравна карта, която забранява разкриване на нови структури. По този начин 50% от леглата стоят празни. Това е било заобиколено по силата на извънредното положение по един или друг начин, но с неговата отмяна, отново ще се върнем към това.

 

 

 

 

Въпросът с източването на НЗОК от правителствената болница „Лозенец“ с помощта на фиктивни хоспитализации продължава да стои без отговор. По случая тече проверка, която продължава и към днешна дата. Сигнализирана е и прокуратурата. Кацаров обаче бе категоричен – точенето на Здравната каса е очевидно. Ще бъде проверено и финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“, както и твърденията, изнесени преди дни от д-р Оскар.

 

 

 

 

„Няма да преследвам никого заради това, че е станал директор, че министърът му е приятел. Проверката ще покаже какви са нещата. Ако тя покаже, че всичко е наред, значи е наред. Ако има нужда – прави се необходимото. Това не е чистка“, обясни Кацаров.

 

Евроком, Фрог нюз

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024