ОБЩЕСТВО

Малограмотните и малоимотните най-често не искат да се ваксинират и те ще станат резервоар на вируса

Малограмотните и малоимотните най-често не искат да се ваксинират и те ще станат резервоар на вируса

big_154a

 

 

 

В момента нивото на разпространението е ниско, то бележи и обратен ръст. Т.е. има намаляване на честотата на случаите, както и на смъртните случаи. Дали това е моментно стихване, или дългосрочно, е трудно да се каже. Това изисква анализ и наблюдение. В момента цифрите не ни стигат, за да се каже колко ще продължи този период.

 

 

Това коментира в ефира на бТВ д-р Александър Симидчиев.

Имаме два вида имунен отговор – след преболедуване и след ваксинация. Двата се различават. Най-добра защита се получава след като сме преболедували вируса, а след това се ваксинираме. Тогава устойчивостта на имунитета е най-голяма, посочи той.

 

 

 

За да се ваксинираме не е най-важно да имаме отрицатален тест за ковид. Най-важното е човек да се чувства здрав, да няма оплаквания, допълни докторът.

 

 

При определени рискови групи е добре да се сложи и трета ваксина. Това е същото като при обикновения грип, при който всяка година се ваксинираме. При него е заради различните щамове, а при ковид е заради различните варианти, които излизат, обясни той.

 

 

Ковид е вирус, който умее да седи в общността много дълго време и да се крие от имунната система с различни белтъци. Затова е нужен групов имунитет. Призовавам всички, които искат да се върнем към нормалността в България, да направим истински добра, ориентирана към рисковите групи, имунизационна кампания, защото ваксини имаме, проблема е дали хората ще я  поискат, посочи той.

 

 

Има проучване, според което малограмотните и малоимотните са в особен риск да не си поставят ваксини, а те ще станат резервоар за вируса, ако не ги убедим да се ваксинират. Тези хора са с най-висока степен на недоверие  към ваксините, твърди докторът.   

 

ОТ ФОРУМА:

 

Не забравяй и високо интелигентните четящи хора които знаят за какво иде реч и последствията от една на-бързо скалъпена ваксина подобно на астразенека.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024