ОБЩЕСТВО

Мангъров: Здравната каса е като едно л*йно, на което всички бизнесмени са се закачили и „смучат“

Мангъров: Здравната каса е като едно л*йно, на което всички бизнесмени са се закачили и „смучат“

 

mangarov

 

 

Доц. Мангъров – обичан, отричан, за някои краен и безпардонен, за други честен и прям във време, когато истината е мутирал щам на политически и икономически интереси, скрити зад дебела медицинска маска.

 

 

 

 Безспорно обаче историята на корона кризата в България един ден ще започва с името на доц. Мангъров – един инфекционист, който дръзна да излезе от хо́ра на НОЩ, за да не “пее” по чужди ноти.

Защото едно е сигурно, ако доц. Мангъров живееше по времето на Чехов, то една от знаменитите му фрази щеше да звучи така: „Ако в първо действие на сцената виси пушка, то Мангъров няма да чака до последно действие, за да гръмне с нея“

 
 – Доц. Мангъров, кой спечели и кой изгуби от ковид кризата в България?

    Доц. Мангъров:

-Преди години мутрите строяха хотели по морето, сега строят частни болници, защото в здравната системата се върти огромна сума пари. Осигурителните вноски се внасят ежемесечно. Това са едни 6 милиарда, които предизвикват сериозен интерес от страна на бизнесмените. Може да се каже, че това е единственото място в нашата икономика, където има “живи” пари.  Здравната каса е като едно л*йно, на което всички бизнесмени са се закачили и „смучат“, колкото може повече. Знаете ли колко хора станаха милионери от осигурителните ви вноски?!

 

 

 

В крайна сметка, резултатът върху здравеопазването и живота на хората не е особено добър. Ние сме на първо място по смъртност от сърдечно-съдови, от белодробни и ендокринни заболявания. Включително и по детска смъртност.

 

 

 
Статистиката ни показва, че за миналата година са починали повече от 17 хил. души, като 7 хил. са от ковид, останалите са починали от липсата на адекватно лечение на сериозни заболявания, различни от коронавирус. Ковид лечението се превърна в един много добър бизнес. Болниците са заинтересовани да хоспитализират, колкото е възможно повече и по-леки случаи на заболели от ковид, защото заплащенето и за тежките, и за леките случаи е еднакво. Пациенти, които нямат нужда от кислород в болниците им дават по няколко вида антибиотици, което е излишно и безумно.

 

 

 

 

 

-Какви реформи трябва да претърпи здравната система, за да служи в полза на хората, а не на бизнеса?

  Доц. Мангъров:

Всички недостатъци на здравната ни система избиха по време на тази пандемия. Трябва да се промени това безсмислено точене на здравната каса.  Трябва да се раздели заплащането на медицинския екип от този на стойността на лечението. В момента лекарите са принудени, за да изкарат своите възнаграждения да харчат ненужно средства от касата.

 

 

 

 

На първо място трябва да се промени моделът на финансиране.  Сега чрез здравните осигуровки близо 1,4 милиона души не си плащат – това са хора, които лежат на гърба на другите. Финансирането трябва да става чрез данъците, както е в 11 други страни от Европейския съюз, където мога да кажа, че здравната система със сигурност не е по-лоша от нашата – Италия, Финландия, Швеция и др.

 

 

 

Трябва да се изготви здравна карта, която да посочва от колко лечебни заведения за болнична помощ, от колко лекарски практики – общи и специализирани в доболничната помощ, от колко лаборатории и т. н., има нужда. Така само те ще имат право да работят с фондовете, събиращи данъци, а всички останали, които искат да бъдат частници, могат да си работят самостоятелно. Ако искат, да направят частни осигурителни фондове.

 

 

 

 

Много се съмнявам, даже съм сигурен, че при едни нови избори, при условие на разпокъсан парламент няма да има промяна. Никоя от политическите сили не желае мажоритарна система, а това е единственият начин да се оправят нещата.

 

 

 

-Вижда ли се краят на пандемията?

Доц. Мангъров:

Краят на Ковид се вижда по това, че вече се намалява броят на медицинските случаи. Ако допуснем, че симптоматичните форми на ковид са 20 на 100, значи че над 2 милиони души са се срещали с ковид. В страната има и огромного мнозинство от хора, които са се срещнали с вируса, без да разберат, което значи, че до няколко месеца ще стигнем до това сакрално число 70 процента.

 

 

 

https://vtorifront.bg/

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024