Русия

Путин внесе законопроект за оттегляне от договора „Открито небе“

Путин внесе законопроект за оттегляне от договора „Открито небе“

 

putin-vnese-zakonoproekt-za-otteglane-ot-dogovora-otkrito-nebe-1

 

Президентът на Русия Владимир Путин внесе днес в парламента законопроект за оттегляне от важния договор за военно наблюдение „Открито небе“, който Москва денонсира миналата година, в отговор на оттеглянето на САЩ от това споразумение, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

 

 

Законопроектът, публикуван днес на сайта на Държавната дума (долната камара на руския парламент) предвижда прекратяване на участието на Москва в това споразумение, подписано в Хелзинки на 24 март 1992 г. Сега документът трябва да бъде утвърден от законодателите, преди да бъде обнародван от държавния глава. През февруари руските власти уверяваха, че са „оставили вратата отворена“ за връщане към разпоредбите по договора, ако САЩ направят същото.

 

 

 

След като Доналд Тръмп денонсира няколко международни договори, администрацията на сегашния президент на САЩ Джо Байдън взе мерки по посока на завръщане към някои от тях, като продължаващите преговори за иранската ядрена програма. През януари САЩ освен това удължиха извънредно важния руско-американски договор Нов СТАРТ за ограничаване на ядрените арсенали. Преговорите за връщане към договора „Открито небе“ изглежда са в задънена улица. Администрацията на президента Тръмп се оттегли от сделката, след като обвини Русия, че го нарушава.

 

 

 

Този договор, влязъл в сила през 2002 г., първоначално с 35 подписали го държави, дава право на извършване на наблюдателни полети над територия на страни по договора в замяна на задължение да приемат такива полети над своя територия, за да се осъществява контрол върху военни дейности. Москва отказва да остане част от договора без участието на САЩ, тъй като смята, че другите страни по договора, много от които европейски членки на НАТО, както и Канада, ще предават информация за Русия на Вашингтон.

 

 

 

През последните години руско-американските отношения непрекъснато се влошават. За това допринесоха и изгонванията на руски дипломати от западни държави и ответното експулсиране на западни дипломати от Москва. Независимо от това, САЩ предложиха среща на върха през юни между Байдън и Путин в трета страна – предложение, което в момента е обект на преговори и е благосклонно прието от Кремъл, посочва Франс прес

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024