Политика

Първан Симеонов: До вчера Слави Трифонов беше най-интересната фигура, днес е Радев

Първан Симеонов: До вчера Слави Трифонов беше най-интересната фигура, днес е Радев

big_big_8_2_

 

 

 

Търси ли си България по вековен навик нов генерал, цар, бащица и „твърда ръка“ или обществото ни най-после е узряло за модерно демократично европейско управление?

 

 

„Тази ситуация съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде. Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев“, коментира в интервю за БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“.

 

 

В тази шарена ситуация според анализатора има потенциален обществен капан – възможното увлечение към една фигура и да ни се услади извънреден кабинет, което би се отразило върху демократичните рефлекси на обществото.

 

 

„В момента българското общество може да прояви системна грешка – да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи. /…/ Това е шансът на Радев. Проблемът е, че той кандидатства да стане президент, а не премиер. Кое е важното при образа „Радев“ – разсъждаваме като политически образи, не като личности: това е една от малкото опции, които могат да променят, без да счупят.“

 

 

Българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство, отбеляза още Първан Симеонов. Според него е важно кое би било „лепилото“ и може ли президентът Румен Радев да бъде „политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите“.

 

 

 

Българското общество не е тежко революционно настроено, не иска резки промени и ако иска промяна – то е да замени съществуващото с нещо сигурно. То вече не е склонно на големи предоверявания, смята Първан Симеонов.

 

 

Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората, посочи Първан Симеонов в предаването „Преди всички“.

 

 

„Може да им хареса на хората тази формула – след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване.“

 

 

30 години все някой нещо изчегъртва, ревизии се правят, допълни политологът. Относно сегашните нагласи за ревизия и дали има свръхочаквания за такава той изтъкна:

 

 

 

„Протестът нажежи страстите, поляризира обществото и единият лагер иска това. Другият ще го нарече реваншизъм.“

 

 

„Не съм сигурен, че БСП върви към своя залез. Корнелия Нинова е в режим на пълна откровеност – за всеки има лоша новина, нищо не е спестено“, каза още Симеонов.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024