Политика

Първи нови зам.-министри в министерствата – в здравното, социалното и на културата

Първи нови зам.-министри в министерствата – в здравното, социалното и на културата

mz
Вече са известни първите зам.-министри, които ще влязат в екипите на новите министри. Назначенията все още не са обявени официално от Министерския съвет – заместник-министрите по закон се назначават и освобождават от министър-председателя, но част от министерствата обновиха сайтовете си с новите имена.
Очаква се в следващите дни да бъдат сменени и областните управители, които се назначават от Министерския съвет.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров ще има трима заместници, които комбинират богат опит в системата и в политиката. От тях най-близо до пандемията е д-р Тома Томов, който е началник на COVID отделението в „Александровска“, инфекционист, асистент в катедра по инфекциозни болести към МУ-София.

 

 
Общото между другите двама заместници е, че и двамата са колеги на Кацаров от 38-ото Народно събрание, където бяха депутати от ОДС. Д-р Александър Златанов ще бъде ценен с опита си като директор на две регионални здравни инспекции – в София-област и в Перник, както и на Центъра за спешна медицинска помощ в София. Д-р Димитър Петров пък беше и управител, и подуправител на НЗОК, откъдето почти неизменно си тръгва заради несъгласие с водената от министерството политика.

 

 

 
Кацаров обяви своя избор на страницата на Центъра за защита на правата в здравеопазването, чийто шеф е до влизането си в МЗ, тъй като сайтът на министерството все още е на вълна стария министър проф. Костадин Ангелов.

 

 

 
На сайта на социалното министерство също се появиха нови заместник-министри. В политическия кабинет на Гълъб Донев има едно име от стария екип – Лазар Лазаров, който рядко се разделя с този пост независимо кой е министър. Другите две имена са Иван Кръстев и Надя Клисурска.

 

 

Надя Клисурска е сред най-активните критици на социалната политика на предишните управляващи. Беше депутат от БСП и в това си качество неведнъж е заемала позиция срещу решения на мнозинството, включително и защитавани от Лазаров.

 

 

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Зам.-министър на външните работи ще бъде Калин Анастасов, който отговаряше във Външно за последните три гласувания в чужбина. До април Анастасов бе главен секретар на МВнР, а веднага след изборите стана посланик в Армения. Вторият зам.министър в МВнР ще бъде дългогодишният дипломат от кариерата Василий Такев, който последно бе ръководител на генералната дирекция “Двустранни отношения” в министерството.

 

 
Проф. Велислав Минеков също обяви своите заместници. С ресор сценични изкуства в екипа му влиза проф. Борислава Танева, изявен пианист, преподавател в музикалната академия и организатор на музикални събития. Проф. Танева е сестра на бившия министър на просветата Тодор Танев. Другият заместник ще бъде Весела Кондакова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Третият зам.-министър е историкът доц. Пламен Славов, депутат от БСП.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024