Политика

Радев отговори на провокациите на ГЕРБ за натовската декларация и „агресивната Русия“

Радев отговори на провокациите на ГЕРБ за натовската декларация и „агресивната Русия“

1610012237

 

 

 

Президентът отдавна изрази позицията, която се съдържа и в декларацията на страните от формата Б9, че националната сигурност е абсолютен приоритет и намеса във вътрешните работи на страната е недопустима. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, изпратена от прессекретариата на държавния глава до Агенция „Фокус“.

 

 

„Държавният глава отдавна призова българските служби за сигурност и доскоро ръководилото ги правителство за конкретни отговори по поредицата шпионски скандали. Такава информация от службите за сигурност все още не е постъпила в президентската институция“, се посочва още в позицията.

 

По-рано днес, на националното събрание на ГЕРБ, новоизбраният зам.-председател на партията Даниел Митов отправи тежка критика към президента.

 

 

„Искам да стане ясно, че българският президент не само е скрил декларацията, а се опитва да играе мошеническа игра на „тука има-тука няма“ с геополитическите позиции на България“, заяви Митов по време на националното събрание на партията.
Митов обясни пред форума причината за това сериозно обвинение срещу държавния глава.

 

 
„Вчера имаше НАТО-среща във формат Б-9 в Букурещ. Това е регионален формат, в който държавите-членки на НАТО от източния фланг обсъждат геополитическите предизвикателства и предизвикателствата пред сигурността на държавите-членки на НАТО от източния фланг. На тази среща беше приета декларация. На тази среща е участвал българският президент Румен Радев. Той не даде ясна заявка дали ще участва, но след като е участвал видяхме прессъобщение, което изобщо не съдържа духа и сърцето на тази приета декларация“, обясни той.

 

 

Митов прочете на английски текста на декларацията, която „осъжда руските агресивни действия и военно присъствие в близост до границите на НАТО, включително в района на Черно море“.

 

 

„Българският президент крие това. Декларацията осъжда саботажа на територията на Алианса, което става очевидно от експлозиите на складове с амуниции през 2014 г. на територията на Чешката република. Изразява се и загриженост относно разкритията за подобен модел на поведение на територията на България. Питам защо българският президент крие тази информация“, подчерта Митов.

 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след него коментира ситуацията.

 

 

„В прессъобщението на президента след срещата на Г-9 отсъстват най-важните абзаци. Двуличието е в основата на тези хора. Те опитват нещо, което не могат. Едновременно флирт с Русия, а в същото време, когато президентът Байдън говори на тази среща, и се приема декларация, не можеш да кажеш, нямаш мъжеството, нямаш вдигнатия юмрук там, за да кажеш, че не си съгласен с тази декларация. За публиката, която ни гледа, след всяко едно голямо международно събитие се приемат декларации, решения и се обявяват. Затова външните министри със седмици и месеци работят по тази обща декларация. Държавите, които участват в дадения формат, казват – аз с това не съм съгласен. Искам да е по-меко“, допълни той.

 

 

Лидерът на ГЕРБ припомни, че именно, за да няма конфликт на нашата територия, са били направени газопроводите, както и да има пълна деверсификация.

 

 

„Благодаря на всички колеги от B9 за подкрепата, която имат към България. Президентът като кандидат за втори мандат се стреми към проруските гласове, от друга страна да има нещо и за НАТО. Пак няма никаква реакция от уж десните партии“, заяви Борисов и уточни, че когато става дума за туризма и преноса за газ, ние сме за дружба, но не и за шпионажа.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024