Политика

Рашков гони главсека на МВР Ивайло Иванов, шефа на СДВР, сменя ръководството на ГДБОП?

Рашков гони главсека на МВР Ивайло Иванов, шефа на СДВР, сменя ръководството на ГДБОП?

 

prezidentat-naznachi-boiko-rashkov-945

 

 

Веднага след стъпването си в длъжност служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще внесе промени в ръководството на ГДБОП, твърди Lupa.bg от източници в полицейските среди.

 

 

 

Шефът на службата за борба с организираната престъпност главен комисар Любомир Янев и неговите заместници Илия Делчев и Димитър Брайков най-вероятно ще бъдат сменени.

 

 

 

 

 

 

За една година работа Янев и хората му не са успели да постигнат забележителни резултати. Контрабандата на цигари се е увеличила, както и пласирането на наркотици, а борбата с кеберпрестъпността е на ниско ниво. Това са вероятните мотиви, с които Рашков ще освободи ръководството на ГДБОП.

 

 

 

Освен това той иска да поднови работата на Междуведомствения координационен център, който се намира в сградата на дирекцията. Той бе създаден през 2015 г., за да улеснява работата на службите, но в последно време се използваше за удряне на неудобните на властта.

 

 

 

Любомир Янев ще бъде запомнен с разбитата печатница за фалшиви пари в Слънчев бряг.

 

 

 

Фалшификаторите на пари са били задържани вече веднъж през 2018 г., обяви през януари главен комисар Янев, когато бе проведена полицейската акция. Според източници на медията ни измамниците били хващани и през 2016 г., но за това не се съобщава.

 

 

 

Първа американската агенция „Сикрет сървис“ надушила „майсторите“ на пари при последния случай. Тя е влязла в дирите им още при закупуването на печатницата. „Машините имат сертификат. Те не се продават свободно, както в магазина. Централната банка трябва да бъде уведомена за поръчката. Така че дейността на измамниците е можела да бъде спряна веднага“, коментираха криминалисти.

 

 

 

 

Най-вероятно Бойко Рашков ще върне на работа освободените през април служители на ГДБОП. Тогава антимафиотите подаваха заявления за преназначаване, което досега никога не е било правено. За масовата чистка обаче се заговори, че е отговорен не самият Янев, а административният секретар на МВР Бойко Славчев, който  искал да преструктурира службата за борба с организираната престъпност.  Смята се, че той ще бъде следващият, който ще си тръгне от вътрешното ведомство.

 

 

 

 

 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, шефът на СДВР Георги Хаджиев и на Главна дирекция „Национална полиция“ Николай Хаджиев са другите лица, с които най-вероятно ще се раздели Бойко Рашков. Те се свързват с уличните протести през лятото и полицейското насилие. Освен това с нищо не са допринесли за намаляването на икономическата престъпност и борбата със сивия сектор.

 

 

Рашков е отявлен противник на главния прокурор Иван Гешев. През 2020 година Рашков заяви: „За момента прокуратурата е потъпкала принципа на следствената тайна и то безпрецедентно. Нямаме такъв период в новата демократична история на България, в който да е правено подобно нещо. Няма нито един главен прокурор досега, който да си е позволявал така свободно да изнася информация, събрана чрез СРС“.

 

Според него огромен проблем в нашата страна е, че въпреки законовото указание да се унищожава информация, тя се съхранява и се използва в определени моменти, включително за политически цели.

 

„Няма правна норма, която да позволява разгласяване на СРС от длъжностно лице“
През Февруари 2020 г. След разгласяване от прокуратурата на подслушаните телефонни разговори на бившия шеф на Военно-въздушниге сили ген. Цанко Стойков с президента Румен Радев Бойко Рашков заяви: „Смятате ли, че един прокурор може да се позове на правна норма и да позволи престъпление. Разгласяването на СРС от длъжностно лице се наказва с до 5 г. затвор. /…/ А прилагане на СРС спрямо военен може да стане само с разрешение от военен съд. От съобщението на прокуратурата миналата седмица не се разбира нито кой съд е разрешил прилагане на СРС, нито кой е наблюдаващият делото прокурор от Специализираната прокуратура.“

 

Бойко Рашков е преподавател в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство – доцент по наказателно-процесуално право. От 2016 г. ръководи катедра „Наказателноправни науки“ в УНСС.

 

В екипа на Радев влезе миналата година.

 

Лупа бг, Епицентър

 

Политика

More in Политика

президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024