СВЯТ

„Черна гъбичка” уби близо 9000 души, удря пациенти преболедували COVID-19

„Черна гъбичка” уби близо 9000 души, удря пациенти преболедували COVID-19

cherna-gabichka-ubi-blizo-9000-dushi-1

 

 

 

Повече от 8800 случая на смъртоносната „черна гъбичка“ са докладвани в Индия. Заболяването с име мукомиркоза е изключително опасно със смъртност 50%, пише Си Ен Ен, предаде bTV.

 

 

 

Инфекцията засяга пациенти, които са болни или са преболедували COVID-19 и според медици тя е свързана с лечението с кортикостероиди. Особено податливи на инфекцията са диабетиците. Гъбичната инфекция се проявява обикновено от 12 до 18 дни след възстановяването от COVID-19. Западните щати Гужарат и Махараща са докладвали повече от половината случаи. В най-малко 15 други щата са докладвани между осем и 900 случая. Индия обяви болестта за епидемия.

 

 

 

В болниците из цялата страна са разкрити отделения, които да лекуват само мукомиркоза. Повече от 80% от пациентите имат нужда от спешна операция. Ако инфекцията не се хване навреме, единственият вариант за ефективно лечение е премахване на окото и част от челюстта на пациентите. Медикаментозното лечение се провежда с противогъбични инжекции, които се поставят до осем седмици от първите симптоми на заболяването. Без това лечение, смъртността скача до 94%.

 

 

 

Мукомиркозата е изключително рядка инфекция. Преди настоящата епидемия в Индия на годишна база са регистрирани средно по два случая. Инфекцията се причинява от гъбичка, която живее в почвата, въздуха, растенията, в оборската тор и в гниещи плодове и зеленчуци.

 

 

 

Гъбичката често може да бъде открита в носоглътката на здрави хора, но тя не причинява заболяване. Мукомиркозата засяга синусите, мозъка и белите дробове и може да бъде смъртоносна за хора с диабет или такива със силно компрометиран диабет като онкоболни и пациенти с ХИВ и СПИН.

 

 

Би ти ви, Факти бг

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024