Европа

България изпуска първите коронасубсидии заради Борисов

България изпуска първите коронасубсидии заради Борисов

 

ursula-sxb

 

 

 

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи вчера пред Европарламента в Страсбург, че идната седмица ЕК ще започне да одобрява националните планове за въстановяване и устойчивост, въз основа на които ще бъдат отпуснати субсидии и нисколихвени кредити за преодоляване на кризата от пандемията.

 

 

 

„Парите ще започнат да текат през следващите седмици“, каза тя. Става дума за пускане в действие на фонд от 800 млрд. евро, от които на България се полагат безвъзмездно 6,217 млрд. евро.

 

 

 

Португалската министърка по европейските въпроси Ана Закариас обяви като представителка на страната председател на Съвета на ЕС, че първите държави, чиито планове бъдат одобрени, ще получат много бързо до 13% авансови плащания от полагаемите им се средства. Но България няма да бъде сред тях, защото не се справи със задачата да подготви годен за европейските изисквания план.

 

 

Фон дер Лайен не назова първите държави получателки, но според базираното в Брюксел електронно издание „Политико“, което се позовава на европейски дипломати, вероятно това ще бъдат Португалия, Испания, Дания и Гърция. Друго брюкселско издание – „ЕЮ Обзървър“ – посочва, че 23 държави са представили плановете си в срока до края на април, докато четири не са успели. Това са България, Естония, Малта и Нидерландия.

 

 

Правителството на премиера Бойко Борисов, който обичаше да твърди, че на него не са спирани еврофондове, не се справи със задачата и я преотстъпи на служебното правителство на Стефан Янев. Запитан от в. „Сега“, служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов каза, че е заварил „чернова на план“.

 

 

 

Тя била върната от Еврокомисията с много забележки – като се започне от „липса на амбиция“ (конкретни проекти в отговор на стратегическите цели на ЕС за зелен преход и дигитализация) и се стигне до „липса на устойчивост на здравната система“. Според Пеканов администрацията сега работи денонощно, за да успее до юли да внесе плана в Брюксел, защото след това започват едномесечните отпуски на европейските институции.

 

Сега

segabg.com

 

More in Европа

radev_bgnes

Радев пред евроделегацията: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

септември 24, 2021
73d467bec817483ab09514422fbea977

Германия спира обезщетенията за поставени под карантина

септември 22, 2021
evropeiska_komisiq_800

От Комисията по граждански свободи на ЕП идват у нас, ще оценяват спазва ли се закона

септември 20, 2021
epext1

ЕК за първи път призна: Не си свършихме работата в България в борбата с корупцията

септември 16, 2021
витанов560x315

Петър Витанов: Европейската комисия циментира корумпираното правителство на Борисов с бездействието си

септември 16, 2021
едно560x315

Европарламентът: Еднополовите бракове трябва да бъдат признати в целия ЕС

септември 14, 2021