Политика

Вацев: Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“ – ето защо

Вацев: Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“ – ето защо

вацев51170ae89ce2f0d70ef4e438748cc9f1

 

 

 

„Бойко Борисов никога няма да бъде споменат по линия на закона „Магнитски“, тъй като той е клиент в оръжейната търговия на САЩ“. Това заяви пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. 

 

 

Той уточни, че има твърдо правило – който е бил клиент в търговията с оръжие на Америка, не може да влезе в списъка по „Магнитски“.

 

 

„Всички политици в България се борят за почетното звание „главен американофил“. Те трябва да помнят, че никой от тях няма зад гърба си Америка“, предупреди ги обаче Вацев.

 

 

 

Според него България е „периферна капиталистическа страна с увреден суверенитет“. Той смята, че затова политическата класа се опитва непрекъснато да се хареса на САЩ. Вацев е на мнение, че всички проблеми на американо-руските отношения в момента са концентрирани в постсъветското пространство.

 

 

„Байдън и Путин имат перпендикулярни очаквания от срещата в Женева“, коментира още анализаторът. Според Вацев Г-7 е в упадък, защото не е съюз нито на най-силните икономики в света, тъй като в него не участва Китай, нито е съюз на най-силните във военно отношение страни, защото не участва Русия.

 

 

„Конференцията на Г-7 е опит да се подготви световния климат за някакъв определен изход на разговорите между Путин и Байдън“, прогнозира анализаторът.

 

 

„Днешните главни евроатлантици зоват човечеството да се обеди около тях срещу единството на Китай и Русия“, зави Вацев и добави, че най-важното от срещата на Г-7 е прокламираната готовност страните от този формат да се обединят около идеята за възпиране на Китай и Русия.

 

 

 

Той обясни, че Джо Байдън е успял много бързо да подпише с Борис Джонсън евро-атлантическа харта, която повтаря общия патос и структурната логика на Хартата на Чърчил и Рузвелт срещу Хитлерова Германия: „В Хартата на Байдън и Джонсън на мястото на световния враг – Хитлерова Германия – се чете съюз на Китай и Руската федерация“.

 

 

Лупа бг, БНР

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024