Политика

Военният министър намекна: Грешка на командването е довела до трагедията с разбилия се МиГ-29

Военният министър намекна: Грешка на командването е довела до трагедията с разбилия се МиГ-29

 

12f4deaf8e4289ec594b0bd476a8ef1c

 

 

 

„Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина.

 

 

Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов в „Тази събота“ по Би Ти Ви във връзка с катастрофата с изтребител МиГ-29 в Черно море, при която загина пилотът майор Валентин Терзиев.

 

 

 

 

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда“, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

 

 

 

„Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%“, каза още министърът на отбраната. Вчера стана ясно, че или ще пратим черната кутия в Русия, или производителят ще командирова експерти тук. България обаче е получавала такива устройства и от Украйна и тепърва ще се изяснява тази на разбилия се изтребител от кои е била.

 

 

 

 

Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са „Поразих целта, излизам от атаката“. Командирът на базата в Граф Игнатиево казал на министъра, че гласът му е бил спокоен и уверен.

 

 

 

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо, възможно е пламъкът да е прогорил парашута, още няма установени с категоричност факти.

 

 

 

 

Защо задачата не е била прекратена на мига, в който е станало ясно, че мишената пада много бързо, опита да обясни Панайотов. Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. „Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина“, заяви обаче той.

 

 

 

И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земата, коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летял е с 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска.

 

 

 

 

Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне, да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат. С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването.

 

 

 

Георги Панайотов се е видял с майката и с брата на загиналия ас, тъй като когато отишъл в къщата му съпругата му не е била там и министърът не е разговарял лично с нея.

 

 

 

 

„Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър“, написа му тя снощи във фейсбук.

 

 

 

Жена, която скърби има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

 

 

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можешеда има към 60 часа налоьот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

 

 

 

 

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният МО шеф. Даде за пример и „Пилатос“. 

 

 

 

За сътрудничеството между САЩ и България в областта на отбраната, но и във всички останали области говорили президентът Румен Радев и Джо Байдън в Брюксел миналата седмица, обяви Панайотов. Тогава Радев имаше среща с американския президент в рамките на срещата на върха на НАТО, в която участва и българският военен министър.

 

 

Лупа бг, Би ти ви

More in Политика

lavrov-rusia-shte-otgovori-na-balgaria-1

Лавров с първи коментар за скандала с България – ето кого обвини и каза какво ще последва!

юли 4, 2022
vdjabarov

Руски сенатор: Без нас България рухна. Братушките направиха глупашки избор

юли 4, 2022
lenadarik

Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка – ощетила ББР с нищожен договор за 164 289 лв.

юли 4, 2022
макеezgif-1-852d5c3b83

Мащабен антибългарски протест в Скопие: наричат ни „фашисти“, „въшки“ и „татари“!

юли 4, 2022
ivo-mirchev

Мирчев: Един от най-високопоставените хора в България е руски шпионин

юли 3, 2022
1649940666

Тайната падна: Ето какви милиони дава „Америка за България“ на НПО-а и журналисти / СПИСЪК

юли 3, 2022