ИНЦИДЕНТИ

Пилотът Терзиев поразил светеща мишена преди да се разбие в морето, появи се версия за дефектен боеприпас

Пилотът Терзиев поразил светеща мишена преди да се разбие в морето, появи се версия за дефектен боеприпас

big_imiddle_67b5a

 

 

 

Дефектен боеприпас може да е причината за трагичния инцидент с изтребителя МиГ-29. Това е една от версиите, по която работят разследващите, съобщава „Монитор“.

 

 

 

Летателната машина падна в морето по време на международното тактическо учение „Шабла 21“ в нощта срещу 9 юни, а до редакционното приключване на броя продължаваше издирването на пилота – майор Валентин Терзиев.

 

 

Във фаталната нощ летецът е извършвал упражнение – стрелба по „светеща цел“. След като пилотът улучва целта обаче, изчезва от радара, радиовръзката с него се губи, а самият той е в неизвестност.

 

 

 

„При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“, бе първата официална информация, публикувана часове по-късно на сайта на военното министерство. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента.

 

 

 

Към мястото бяха изпратени корветите „Бодри“ и „Решителни“, минният ловец „Цибър“, спасителен кораб 224 „Протео“ и водолазен катер. Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ пък бе прекратено. В учението с бойни стрелби са участвали военни от България, САЩ и Сърбия. Учението е включвало стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение, както и отстрели по светещи парашутни мишени.

 

 

 

Премиерът Стефан Янев и министърът на отбраната Георги Панайотов отпътуваха към района на инцидента. Причините за падането на военната машина засега остават неясни, като от държавното обвинение обявиха, че се разследват всички версии. Успоредно с издирвателните мероприятия по случая са сформирани 2 работни групи за разследване на инцидента – едната е от Военноокръжната прокуратура в Сливен, а другата е от специализираното звено за разследване на авиационни инциденти във Военна полиция. Двете групи работят паралелно и съвместно. Работи се по всички версии.

 

 

 

 

Шефът на ВВС генерал-майор Димитър Петров подчерта, че проверката на техниката е постоянна и минава през различни етапи. По думите му това е всеобхватен процес, който се контролира на различни нива.

 

 

 

 

Министърът на отбраната Георги Панайотов пък заяви, че Терзиев има опит с нощните полети, и добави, че жизненият цикъл на самолетите МиГ- 29 е до 2030 г.

 

 

Началникът на отбраната Емил Ефтимов даде да се разбере, че операцията продължава, докато не се загуби последна надежда. По думите му той поддържал връзка с началниците на отбраната на съседните държави. Според него до дълбочина до 100 метра може и сами да извадим останките на самолета без помощ на съюзниците.

 

 

 

„Спряна е плановата летателна дейност в Българската армия с изключение изпълнение на специални задачи, ако се наложи. Това каза на брифинг във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Военноморските сили продължават операцията по издирването на самолета и същевременно операцията по търсене и спасяване, докато не загубим последна надежда“.

 

Монитор, Лупа бг

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

big_54

Заплашиха продавач с убийство при обир на магазин в Елин Пелин

септември 24, 2021
7f4497eb0d718b6483370c59456b0ae7

Катастрофа с мерцедеса на Бойко Рашков в центъра на София (СНИМКИ)

септември 23, 2021
52db508767f7289dd412f20bd6e09886

Ето какво е направил последно подп. Терзиев, преди да се разбие в Черно море

септември 22, 2021
big_0000378263-article2

Бургазлийката Християна примамвала мъже по дискотеките на Слънчака, а приятелите й Георги и Мартин ги пребивали

септември 21, 2021
desetina-mazhe-obgradiha-mis-tiin-450

Десетина „мъже“ обградиха Мис Тийн в Пловдив и я заляха с неприлични предложения… ВИДЕО

септември 20, 2021
big_hfyf

Meteo Balkans: Буря като ураган първа степен връхлетя Червен бряг… ВИДЕО

септември 20, 2021