Политика

Рашков: Съвсем скоро ще има сериозни действия срещу лицата, на които САЩ наложиха санкции за корупция

Рашков: Съвсем скоро ще има сериозни действия срещу лицата, на които САЩ наложиха санкции за корупция

рашков-нова-750x430-1-696x399
Изправени сме пред хипотеза, в която няма ГЕРБ в управлението, но има прокуратура. В много голяма степен тя изпълнява ролята на политическа партия ГЕРБ. Това каза по 7/8 TV служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той бе категоричен, че българската прокуратура в момента не е независима.

„За благодарност човекът, който е натискан да си оттегли показанията, за да се отърве от наказателна отговорност един министър на Борисов, после е пратен някъде в чужбина. Става дума за онзи човек, който бе казал, че „месокомбината работи денонощно“, а жената и децата му могат да се нахранят с него без да разберат“, разкри той.

 

 

Припомняме, че в интервю за предаването на Сашо Диков по телевизия „Евроком“ преди дни Рашков разкри, че бившият премиер Бойко Борисов е спасил свой министър от влизане в затвора, като оказал натиск върху свидетел по дело. Министърът обяви, че ще сезира прокуратура за действията на бившия премиер, като разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил. Според анонимния свидетел Борисов му казал „Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо“. Рашков добави, че след заплахата от страна на Борисов свидетелят е бил принуден да се яви отново пред съдия да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това.

 

 

„Оказа се, че не само службите на МВР и ДАНС са работили в еднолична полза на бившия министър-председател и неговата политическа партия, а и съдебен орган в лицето на българската прокуратурата. Защото това дело е смачкано, след като е възложено на българската прокуратурата. Иначе то щеше за влезе в съда, този министър още щеше да е в затвора, а ние сега нямаше да говорим за тази случка“, добави той пред Тошко Йорданов.

 

„Когато първоначално съобщих това някои ме обвиниха, че говоря просто ей така. Къде са тези хора сега? Къде е Райчев, който твърдеше, че един министър не трябва да говори така? Тоест според Райчев – всичколога министърът на вътрешните работи не трябва да говори, когато вижда безобразията на управляващите? А иначе осигуряват медийно време на друг, който е отритнат от българските граждани на последните избори? Той ли да говори? Става така, че никой не трябва да говори за тези случаи“, чуди се Рашков.

 

За наследството в МВР, служебният министър обясни:

 

„Заварих едно доста голямо ведомство – добре структурирано в направления, адекватни на съвремието, добре кадрово и материално-технически обезпечено, доколкото държавата има възможности. Като минаха 2-3 седмици обаче забелязах впечатляващи неща. Колкото повече работя, толкова повече установявам странни зависимости от външни, политически фактори и от прокуратурата. А нашата прокуратура в момента не е независима.“

 

„Изглежда странно. От една страна прокуратурата не може да не взаимодейства с органите на МВР, но когато отделни представители на прокуратурата започнат да командват този състав, за какво можем да говорим?“, попита той.

 

„Например, в последните десетина дни пречат да се извърши една обективна проверка във връзка с това дали са използвани СРС-та по отношение на политици и протестиращи. По всякакъв начин“, припомни Бойко Рашков.

 

„До момента по отношение на служителя Ангел Папалезов, заради когото нахлуха в МВР, нямаме нито един сигнал за нарушения, които да е извършвал. Впечатляващо е формулирането на обвинението – участие в организирана престъпна група. В типичния стил на Гешев тази операция беше съпътствана от медии, които са близки до прокурора. Медиите могат да разберат, че такова действие се предприема в ГД „Национална полиция“, а обществото не може да разбере в какво се състои едно обвинение. Ако в действителност това са ценности – ще питаме защо са там, но ако това са реплики? Недейте да си купувате такива сувенири, че ще дойдат да ви претърсят и разследват“, пошегува се Рашков.

 

Служебният вътрешен министър повдигна и въпроса за структурата и принципите на устройство на прокуратурата. „В момента е така устроена, че по никакъв начин не прилича на орган на съдебна власт. Смятам, че принципа на организация на прокуратурата трябва да придобие една по-съвременна форма и съдържание“, обясни той.

 

„Странно е какво се е случило след побоите по време на протестите“, коментира още Рашков. По думите му наказанията за биещите полицаи са от рода на забрана за повишаване за година. „Ние всички видяхме боя под колоните, нашата прокуратура не го видя”, каза служебният министър. Вместо да се намеси прокуратурата,тя е дала възможност МВР в лицето на бившия министър да се самопровери“, обясни служебният министър.

 

Рашков обеща сериозни действия срещу санкционираните от САЩ и свързаните лица:
„Съвсем скоро ще има сериозни действия на МВР срещу лицата, на които САЩ наложиха санкции за корупция и свързаните с тях лица. Част от действията вече може и да са в ход, но за тях ще се разбере скоро. Въпросът е обсъден и на заседанието на съвета за сигурност при премиера Стефан Янев.“

 

Бойко Рашков каза още, че предстои сериозна подготовка за провеждането на парламентарните избори. От думите му стана ясно, че се следят райони, в които на предишните избори е имало странни и нелогични резултати.

 

„Има случаи на влияние на служители на МВР”, призна той и добави, че ще има индивидуални мерки срещу такива служители. „Има сигнали за това, че патрулки са охранявали търговия с гласове, както и са извозвали гласуващи“, потвърди министърът.

 

7/8, Фрог нюз, Евроком

Политика

More in Политика

php7kg5rj_559x345

Offnews: Русия се стресна, че България ще прати „страховито оръжие на възмездието“ на Украйна

март 11, 2024
радевphpspxysx_559x345

Радев започва консултации за съставяне на правителство

март 11, 2024
лучано

Лучано май изперка: Ако Пеевски го няма, няма да я има България

март 11, 2024
радев-1

Радев: Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София

март 10, 2024
драгунчев

Уволниха „Кралицата“ Сава Драгунчев

март 10, 2024
1010x570 (2)

Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

март 9, 2024