Политика

АСБ: Командирът на „Граф Игнатиево“ говори различно в САЩ и у нас

АСБ: Командирът на „Граф Игнатиево“ говори различно в САЩ и у нас

 

asb-komandirat-na-graf-ignatievo-govori-razlichno-v-sasht-i-u-nas-1

 

Командирът на авиобазата в Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев дава негативна оценка на самолетите МиГ-29 докато се обучава в САЩ, а когато вече е в България, говори нещо различно.

 

 

 

Това заявиха от Атлантическия съвет на България във връзка с коментар на ген. Русев пред bTV, в който той се застъпи за използването на съветските самолети в българските ВВС, като заяви, че се поддържат „в перфектно състояние“ и обяви за спекулации възраженията срещу продължаването на тяхната експлоатация.

 

 

 

По време на пребиваването си в САЩ той е на обратното мнение.

 

 

„Използването на МиГ-29 до края на техния жизнен цикъл е възможно решение, но същевременно то е крайно скъпо решение и съотношението разходи към ефективност е тотално неприемливо от финансова гледна точка. Такова решение би обрекло българската бойна авиация на изчезване.“ – пише ген. Русев (тогава все още подполковник) в своя курсова работа от 2016 г., докато се обучава във висшата военновъздушна академия на САЩ.

 

 

„България не трябва да разчита на ъпгрейдване на авиониката на самолетите МиГ-29 и на потенциалната им модернизация, с цел повишаване на техните бойни способности, защото такова краткосрочно „закърпване на положението“ би било опустошително за дългосрочното здраве на българската бойна авиация“, се казва още в анализа му.

 

 

„Няма как да не се съгласим с тази позиция! Съвпада с нашето виждане, че отдавна трябваше да прекратим да наливаме още пари в старите съветски самолети, камо ли да правим опити за безнадеждна „модернизация“ на отдавна остарялата и оперативно несъвместима тяхна авионика.Такава модернизация ще струва повече от 100 милиона лева. Но пък такава „модернизация“ на авиониката на МиГ-29 е капан, който „връзва ръцете“ на Министерството на отбраната към старите самолети за още поне 10 години, капан, чрез който да изливаме в Русия още стотици милиони български левове за допълнителни ремонти и поддръжка.“ – подчертават от АСБ.

 

 

 

„Интегритет се нарича единство между думи и дела, и между думи и думи. Интегритетът е задължително условие, за да командваш хора! Зад натрапването на използването на МиГ-29 още десет години стоят геополитически, корпоративни и лични меркантилни интереси.“ – допълват атлантиците, цитирани от news.bg.

 

Факти бг

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024