Политика

Документи: Ето ги доказателствата за подслушване на 82-ма опозиционери по искане на главния прокурор

Документи: Ето ги доказателствата за подслушване на 82-ма опозиционери по искане на главния прокурор

phpvtfwtn_559x345

 

 

 

 

82 души са подслушвани с разрешение на Специализирания наказателен съд. Ставало е „на два тура“: по време на протестите и след тях – политическа част, обяви адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

 

 

 

В ефира на БНТ той показа документи за подслушванията, започнали през лятото на 2020 г. – малко преди началото на протестите.

 

 

Самите СРС-та са унищожени, но ето ги доказателствата, каза адвокатът.

 

 

Откъде той има документите? Онзи ден на излизане от офиса в 10 ч. вечерта имах удоволствието да се сблъскам на входа на кооперацията с висок едър човек с каскет, който ми даде тия документи на хартия. Човекът с каскета избра мен. Нямам представа защо, заяви Хаджигенов.

 

 

 

Според него исканията за подслушванията са на главния прокурор: „Заявителят го няма на искането за СРС. Това е, когато главният прокурор направи такова нещо и не остават следи от него. Тоест неговото име там го няма.“

Сред подслушваните са лидерът на партия „Волт“ Настимир Ананиев, Тихомир Василев от „Зелена Обеля“, граждански активисти, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, „вероятно проф. Минеков“, политици.

 

 

 

Излизаме оттук и отиваме в кабинета на министър Рашков, обявиха Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

 

 

 

Друга служба е получила достъп до базата данни на ДАТО, което не се е случвало друг път – дирекция „Вътрешна сигурност“. Реваха във „Вътрешна сигурност“ защо ги махат. Истината е, че „Вътрешна сигурност“ не може да работи по други хора, освен служители на МВР, а сега изведнъж „Вътрешна сигурност“ работи по обикновени граждани, по политици, каза още Николай Хаджигенов.

 

 

„Псевдонимът Насимир по една случайност  съвпада с обект на разработката. Обикновено псевдонимите не съвпадат с имената, но явно на Настимир Ананиев не са му намерили нещо друго и са го кръстили Настимир. Той е един от подслушваните“, категоричен бе адвокатът.

 

 

 

„Гражданите трябва да разберат истината“, коментира Арман Бабикян и изтъкна, че с тези доказателства искат да подпомогнат работата на правоохранителните органи.

 

 

„Висок и едър човек с каскет ми даде тези документи“, отговори Хаджигенов на въпрос кой е дал данните. Той поясни, че самите СРС-та са унищожени, но има данни, че друга служба е наредила подслушването, каквато практика досега не е имало. Адвокатът определи служба „Вътрешна сигурност“ като цирей.

 

 

 

„Друга служба е получила достъп до базата данни на ДАТО, което не е случвало друг път – дирекция „Вътрешна сигурност“. Реваха във „Вътрешна сигурност“ защо ги махат. Истината е, че „Вътрешна сигурност“ не може да работи по други хора, освен служители на МВР, а сега изведнъж „Вътрешна сигурност“ работи по обикновени граждани, по политици“, каза Николай Хаджигенов.

 

 

 

„Ние правим мини Магнитски. Получихме ясен политически знак от САЩ. Българските служби решиха да работят. Сега им даваме още за какво да работят“, допълни Арман Бабикян.

 

 

БНТ, Оф нюз

Политика

More in Политика

папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024
габи-1

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

март 25, 2024