Политика

ДПС с мощна подкрепа за Делян Пеевски, не вярва на САЩ, иска „факти и ясни доказателства“

ДПС с мощна подкрепа за Делян Пеевски, не вярва на САЩ, иска „факти и ясни доказателства“

 

6771c4d2c0c34a3479c7433c5b0e0290

 

 

Движението за права и свободи излезе с позиция за мощна подкрепа на своя кадър Делян Пеевски след изявлението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ от вчера. САЩ наложиха санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и всички, свързани с тях фирми и организации и техните авоари. 

 

 

 

ДПС вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права, съобщиха на сайта на партията.

 

 

ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България.

 

 

 

Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават.

 

 

ДПС подкрепя върховенството на закона и ще продължава да работи за това държавните служители и свързаните с тях лица, които използват държавните институции с цел лична печалба, да платят висока цена.

 

 

ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция.

 

 

 

ДПС ще продължи ангажимента си за провеждане на реформите, свързвани с прането на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предупреждават рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

 

 

Твърди се, че „Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

 

 

През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“.

 

 

 

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.“ (Чл. 3, ал. 1 от ЗПКОНПИ).

 

 

 

 

Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС, допълниха от партията.

 

 

ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски, която прилагаме.

 

 

Движението припомни и становището на самия бивш депутат, което той вчера издаде с думите, че санкциите, наложени спрямо него от Вашингтон, представляват тенденциозен акт и обяви, че ще търси правата си в САЩ чрез адвокатите си отвъд Океана.

 

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024