Политика

Държавата на нокти заради широкия обхват на санкциите на САЩ, Янев свиква Съвета по сигурността

Държавата на нокти заради широкия обхват на санкциите на САЩ, Янев свиква Съвета по сигурността

big_4318

 

 

 

Премиерът Стефан Янев свиква Съвета по сигурността в понеделник, 7 юни. Тема на заседанието е: „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“, съобщава Нова тв.

Дневният ред на заседанието на Съвета по сигурността предвижда обсъждането на: мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор „Сигурност“.

 

 

Освен това министерски съвет прави работна група, която ще провери кой може да попадне в обхвата на санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ и Държавния департамент на страната, съобщиха от правителствената информационна служба. И обясниха, че ще направят списък с тях.

 

 

Съобщението е по повод наложените санкции на бизнесмена и обвинен в 18 престъпления Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков подсъдимите Петър Харалампиев, Красимир Томов и Александър Манолев.

 

 

Ето какво пратиха от Министерски съвет:

 

С цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни 2021 г. от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, правителството създва работна група. В нея ще участват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП). Една от задачите е да се изготви и да се поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

 

 

 

В списъка на асоциираните лица трябва да се включат:

 

 

а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;

 
б) всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква „а“, включени към момента и за последните 5 години.

 
в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

 

 

Списъкът да се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП, реши правителството неприсъствено.

 

 

 

ДАНС и НАП ще предприемат постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лицата от списъка и предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка на лица в случай, че свързаността е прекратена.

Министърът на финансите ще наблюдава дейността на работната група и отговаря за резултатите от нейната работа пред правителството. Министрите и другите органи на изпълнителната власт трябва да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

 

 

 

С предприетите от правителството действия ще се сведат до минимум рисковете за страната ни в политическо и в международно отношение и за българската икономика от тези санкции на САЩ при последващо замразяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни дружества и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други, смятат от правителство.

 

 

 

Решението се взема, тъй като към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава.

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024