ОБЩЕСТВО

Ескалация на напрежението: Нахлуха пред кабинета на Гешев, готвят голям протест в 19 ч. (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ескалация на напрежението: Нахлуха пред кабинета на Гешев, готвят голям протест в 19 ч. (СНИМКИ/ВИДЕО)

big_hlad-1
Викове „Оставка“ огласиха коридорите на Съдебната палата. Протестиращите влязоха в сградата и се отправиха към кабинета на Иван Гешев. Според недоволните главния прокурор е вътре и провежда срещи и с новите началници на ДАНС и ГДБОП. Преди да нахлуят облепиха сградата с листовки „Мутро, вън!“. „Главният прокурор наруши закона и днес искаме да се срещнем с него“, настояват те, но от охранителна полиция не ги допускат.
ostavka_mutro

Хора от протеста пред Съдебната палата в София вече са пред кабинета на Иван Гешев. Недоволните крещят: Мафията, вън, Мутри, вън и Гешев е позор, оставка и затвор.

 

Не искаме прокурорски ботуш. Този е за затвора. Оставаме тук до оставката му, каза бившият служител в ДАНС Росен Миленов.

Протестиращите настояват Гешев да излезе, да му задават въпроси и да дава обяснения. „Страхливец, излез, призовават недоволните.

 

 

Какво се случва, вижте във видеото по-долу: 

 

 

 

 

Три протеста срещу главният прокурор Иван Гешев, незаконното подслушване на политици и опитите за сплашване на работещи в спецслужбите ще се проведат днес в София. Те са организирана от „Правосъдие за всеки“, Мая Манолова и Арман Бабикян.

„Продължаваме с протестите. Ще стоим толкова, колкото е необходимо! До промяната. Няма да си тръгнем от тук без оставката на Иван Гешев. Ще покажем, че гражданинът е на върха на тази държава! Герои може да има и в мирно време. Днес сме тук, за да защитим държавата в мирни времена“, заяви Росен Миленов, който преди дни организира протест пред Държавна агенция „Национална сигурност“. Тогава протестиращите извиха жива верига пред ДАНС с искане на искат указ за освобождаване на шефа на Агенцията.

 

 

 

Днес недоволстващите се опълчват срещу действията на Прокуратурата спрямо служители на МВР, както и от главния прокурор Иван Гешев. Това се случва часове, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че в министерството текат обиски и претърсвания.

 

 

 

Настояването им е за оставката на главния прокурор, защото не се занимава с разследване на злоупотребите, за които съобщават служебните министри, а се опитва да спре работата на проверяващите, назначени от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, да установят имало ли е подслушване на представители на опозицията преди изборите на 4-ти април.

 

 

 

Протестиращите твърдят, че имат вътрешна информация, че вчера няколко от проверяващите са били посетени от прокурори в кабинета им, имало е унищожаване на документи, а други са били призовани. Те смятат, че двамата нови ръководители – на ГДБОП и на ДАНС, които бяха назначени наскоро, също са били привикани на разпит в държавното обвинение и са имали среща с главния прокурор. Протестиращите смятат, че това е среща, на която Гешев ги е извикал, за да ги притиска и че даже били призовани с призовки.

 

 

 

„Гешев се е обградил с преторианската гвардия. Защо неоснователно влиза в институции като президентството“, питат хората, които успяха да влязат в сградата на Съдебната палата.

 

 

 

„Времената на мракобесието приключиха. Прокуратурата вече не може да е бухалка в ръцете на самодържец“, заяви Мая Манолова, която също е част от протеста.

 

 

 

Организаторите призовават всички български граждани да се присъединят точно в 19 часа пред сградата на Съдебната палата на традиционния протест в сряда.

 

 

Фрог нюз, Лупа бг, фейсбук

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024