ОБЩЕСТВО

Жалба на българка предизвика радикална промяна в Германия

Жалба на българка предизвика радикална промяна в Германия

dbccfdb431634cbd80a61c155e399b1b

 

 

Жалба, внесена от българка, предизвика радикална промяна в Германия: болногледачките от чужбина, които работят в страната, вече ще имат право на достойно заплащане

 

 

Това постанови днес Федералният съд по трудово право, предава Дойче Веле

 

 

Пристигналите от чужбина болногледачки, които се грижат за възрастни германци в домовете им, имат правото на минимално заплащане. Това решение на Федералния съд по трудово право ще промени живота на стотици хиляди: според преценките на експерти и синдикати, чуждестранните болногледачки, които работят за нуждаещи се от грижи хора в германските домакинства, са между 300 000 и 600 000. Точни числа няма, тъй като голяма част от кадрите са наети незаконно, а условията на труд често са критични.

 

 

 

 

Безброй часове извънреден труд

 

 

 

Решението на Федералния съд по трудово право е по дело, заведено от българка, която твърди, че е трябвало да обслужва 96-годишна жена в берлинското ѝ жилище по 24 часа на ден, седем дни в седмицата. В договора ѝ било записано, че ще работи по 30 часа седмично. Същевременно договорът между посредническата агенция и нуждаещата се от грижи възрастна дама регламентирал „24 часа обслужване“.

Размерът на доплащането, което жалбоподателката трябва да получи от наелата я българска посредническа фирма, трябва да бъде разгледан отново от Съда по трудово право в Берлин-Бранденбург, решиха федералните съдии. Те върнаха случая обратно в областния съд по трудово право, който вече се беше произнесъл в полза на болногледачката от България.

 

 

 

Исканията на онеправданата болногледачка са за доплащане в размер на 42 636 евро бруто. Фирмата-посредник отхвърля претенциите с твърдението, че дори жената да е работила извън записаните в договора ѝ часове, това е ставало без знанието на онези, които са я наели. Съдът по трудово право в Берлин-Бранденбург бе уважил внесената жалба за доплащането и бе постановил, че на жената се полагат 38 377 евро.

 

 

 

Синдикатът „Верди“, който подкрепя жалбоподателката, застъпва мнението, че болногледачките в Германия нерядко стават жертва на експлоатация. Федералният съюз на работещите в сферата на социалните услуги и Германският институт по човешки права също остро критикуват тежките условия на труд за болногледачките. Жените печелят малко, работят денонощно, нямат право на отпуска, често не разполагат и с никакво лично пространство.

 

 

 

„Истинско цунами“

 

 

 

С влизането в сила на новия регламент обаче далеч по-малко възрастни германци ще могат да си позволят да наемат болногледачки. „Решението ще предизвика истинско цунами за всички, на които им се налага да разчитат на грижите на болногледачки от чужбина“, заяви Ойген Брюш, председател на германската Фондация за защита на пациентите. А Верена Бентеле, председателка на социалния съюз VdK, прогнозира, че след това съдебно решение оказването на грижи в домашни условия е заплашено от „Армагедон“.

 

Дойче веле

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024