ОБЩЕСТВО

Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен, темпът на ваксиниране не е достатъчен

Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен, темпът на ваксиниране не е достатъчен

phpdpmbt0_559x345

 

 

 

Там, където има струпване на много хора, маските няма да отпаднат. Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. За градския транспорт и големите обекти със сигурност няма да отпаднат. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

 

 

Ако няма някакъв тип контрол, това ще остане само на хартия, а не искаме това, допълни той. Надяваме се вируст да се самоограничава, заяви експертът.

 

 

Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия бяха регистрирани 100 хиляди случаи само за ден. Нещата не са приключили и пътят към нормалния живот е имунизацията, обясни експертът.

 

 

Основната причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация. Ако видите статистика за затлъстяване, за инфаркти, смъртоността също е много висока, заяви още доц. Ангел Кунчев.

Според него ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме подготвени наесен. Подготвени означава да сме стигнали 70-75%. Далеч сме от това, не знам защо. Хората се колебаят. До дни ще стигнем до 15 на сто, заяви Кунчев. 

 

 

Ако искате можем да направим експеримент – някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката, където искате, „зелени коридори“, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да осигурява толкова бързо и достъпно ваксиниране, подчерта доцентът.

 

 

 

Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, добави доц. Ангел Кунчев. По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни. Отворените флакони с ваксини се поставят само в рамките на деня, категоричен бе той.

Втората доза може да се направи навсякъде, уточни доц. Кунчев.

 

Оф нюз, БНТ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024