Политика

Кьовеши в България: Идвам да проверявам сигнали и прокурори

Кьовеши в България: Идвам да проверявам сигнали и прокурори

big_4394

 

 

„Започнахме да получаваме жалби от частни страни, всички тези сигнали ще бъдат анализирани“, каза Лаура Кьовеши на брифинг днес в България.

 

 

„Ще проведем разследване, европейските делегирани прокурори са установени във всяка от държавите членки. Днес се срещам с четиримата делегирани прокурори да видя дали те имат нужда от подкрепа в своите дейности. Трябва да надзиравам дейностите на нашите децентрализирани служби….“

 

 

 

На въпрос как би реагирала, ако има данни за престъпления на Иван Гешев, тя отвърна, че не е професионално да каже, че ще разследва едно или друго лице. Получавали сме сигнали за злоупотреби с Европейски средства. Само европейската прокуратура може да разследва тези дела. Ще разследваме всички престъпления извършени след 2017 година. Ние трябва да докажем, че е законът е еднакъв за всички.“

 

 

 

 

 

Да обясним защо и как ЕП може да е в ползва на българските граждани, за да сме сигурни че има върховенство на закона у нас“ – това са думите на главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, предава директно от срещата ѝ с медии Фрог.

Кьовеши започна своето изявление с думите:

 

Прокуратурата започна на първи юни да работи. Започнахме да получаваме сигнали от частни лица и компании. Всички ще бъдат анализирани. Имам предвид европейските делегирани прокурори, част от прокуратурата.

 

Дойдох в София за да се срещна с четирима прокурори за да видя имат ли нужда от помощ в работата си. Това е част от работата ми. ЕПне е завършенм- липсват ни шестима прокурори. Срещнах се с правосъдиния министър Янаки Янев, с главния прокукор Иван Гешев и с ВСС.

 

Очаквам че прехвърлянето на всичко съществуващи села ще са прехвърлени скоро. Изяснихме критериите, които потенциалните кандидати трябва да отговорят. Корупция, злоупотреба с европейско пари, организирана престъпност и прочее. Нашите прокурори ще разследват независимо. Трябват ни хора с кураж и нямам съмнение, че ще намерим достатъчно кандидати, които да отговарят на това. Ако българите имат някакви данни, които да са ни полезни, могат директно да ни сигнализират.

 

 

Всеки е равен пред закона и няма да разделяме хората, които разместваме .Само независима съдебна система може да установи равенство на правото. Имам послание към вас:  ЕП не е чуждестранна институция, а служи на европейските граждани. Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви.

 

Кьовеши отказва да даде коментар относно вътрешни дебати и конкретно отговор относно настоящи стигнали и разследванията.

 

При въпрос относно защо България е първата посетена и води ли страната ни по брой получени сигнали, европейският прокурор отговори: „Това не е първата ми визита. Това е първата среща след като започнахме дейност. Избрах България заради липсващите делегирани прокурори. Освен това трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук“

 

„Не става дума за доверие или лично отношение, а за правни задължения. С Гешев трябва да обсъдим някои неща. На база на казаното имаме конструктивно решение.“ – каза Кьовеши, но не даде коментар за това как ще процедира, ако има данни за извършено престъпление от държавния обвинител, тъй като става дума за частен случай.

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024