ОБЩЕСТВО

Медици алармират: Делта напредва, новата вълна ще ни удари през август и септември

Медици алармират: Делта напредва, новата вълна ще ни удари през август и септември

e6310a2a6f59453f85e183390940df10

 

 

 

Неминуемо ще напредва индийският вариант. Още от вчера РЗИ проведе предварително проучване.

Това заяви проф. Ива Христова в студиото на сутрешния блок на БТВ.

 

 

При новия вариант засегнатите пациенти са по-млади. В България е внесен от френски гражданин. Според нея е важно да се засили имунизацията, за да няма възприемчиво население, което да се заразява.

 

 

„Южноафриканският вариант е с доста мутации, които се припокриват с Алфа варианта. Големият проблем ще бъде Делта варианта, който трупа още мутации. Той е много силно разпространяващ се и чакаме следващата вълна от него“, каза проф. Христова. Тя предупреди, че ни очаква нова вълна до септември.

 

„Не трябва да се отпускаме от усещането, че случаите са малко, защото вирусът засяга тези, които не са ваксинирани и преболедували“, категорична беше проф. Христова. По думите ѝ силно се препоръчва ваксинирането на деца. В следващите месеци тя прогнозира сравнително спокойна обстановка.

 

 

Относно ваксините каза: „Много е рано да се говори за доживотен имунитет. Ще има нужда от бустер дози, защото имунитета спада, а вирусът мутира“. Тя беше категорична, че ваксинираните изкарват Делта варианта много по-леко.

Ако хората, които сега са се заразили с новите щамове на ковид, се бяха ваксинирали, сега нямаше да имат тази ситуация. Общо взето колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко случаи ще имаме. 

Това коментира в ефира на Нова тв проф. Мира Кожухарова.

Във Великобритания вълната, която почна, е сравнително малка, заразените са много по-малко, защото хората масово се ваксинират. В Русия и Индия болните ежедневно са много, защото те не се ваксинират, макар че има налични, коментира тя.

 

 

 

У нас за сега не се предвиждат някакви поощрения с цел хората да се ваксинират. Защото моралът изисква, когато ти дават възможност да избегнеш тежко заболяване, да я приемеш, посочи професорът.

 

 

Много се надявам, че и в ромската общност ще се подобрят нещата. Това, от което се притеснявам, е, че ние в България винаги действаме в последния момент. Предполага се, че новите варианти на К19 ще се разпространят масово в края на август и вероятно тогава хората ще пристъпят към масово ваксиниране, коментира тя.

 

 

Сега е моментът за имунизация, защото епидемичната обстановка е добра, стабилна и ако се предприеме сега ваксинация, хората ще имат време да поставят двете дози до есента, посочи още тя.

Въпреки високите температури Делта вариантът на коронавируса се разпространява и трябва да се спазва дистанция, предупреждава д-р Аспарух Илиев, който оглавява лаборатория в университета в Берн, Швейцария.
 

„В новините за делта-варианта сред служители на градския транспорт в София се пропуска един факт – очевидно тези 7 души са гнездо на инфекция, което се е създало за много кратко време. Очевидно въпреки високите температури и слънце, вариантът се е разпространил ефективно.“ – пише д-р Илиев в профила си.

 

 

 

„Не знаем дали при всеки такъв мутант няма и други мутации по обвивката на вируса и промяна в поведението му. Така че трябва да внимаваме. Не се врете в лицето на отсрещния, нито се залепвайте интимно един за друг в превозните средства. Колкото и да е потискащо, но една маска също няма да ви убие.“ – подчертава лекарят.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

05-01_7162522339240100140_big

Шансът за втора пенсия от частен фонд се оказа минимален

май 10, 2024
big_1587291124-payimasge2

Задава се голяма промяна: Край със заведенията в блока!

май 10, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024