Европа

Меркел предложи възстановяване на отношенията с Русия

Меркел предложи възстановяване на отношенията с Русия

 

меркелbig_4633

 

 

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще напусне поста си през септември, започна да лобира за идеята за рестартиране на отношенията с Русия, с подкрепата на френския президент Еманюел Макрон.

 

 

В четвъртък, по време на последната си реч в Бундестага, Меркел обяви необходимостта от възобновяване на преките контакти с президента Владимир Путин, прекъснати след анексирането на Крим през 2014 г.

 

 

„Ние, като Европейски съюз, трябва да се стремим към директен контакт с Русия и руския президент. Разговорът между президента на САЩ (с Путин) не е достатъчен и ЕС също трябва да създаде формат за диалог “, каза Меркел, цитирана от Euronews. В същото време Меркел обяви необходимостта да се отговори координирано „на многобройни руски провокации“. „Европейският съюз трябва да създаде механизми за съвместно и единодушно реагиране, <…> да се научи да противодейства на хибридни атаки от Русия“, цитира канцлерът Deutsche Welle.

 

 

Преди ден Меркел изненада европейските лидери, събрали се на срещата на върха в Брюксел, с предложение да покани Путин на среща на държавните глави на ЕС.

 

 

Според Financial Times, позовавайки се на дипломати, идеята е била изразена „в последния момент“ по време на вечеря, когато лидерите ще обсъдят най-чувствителните теми.

 

 

Според FT инициативата е подкрепена от Macron. Освен това текат консултации с италианския премиер Марио Драги, който заедно с френския президент посети Берлин за разговори през последните дни.

 

 

„Трябва да обсъдим как да се измъкнем от тази негативна спирала … но трябва да работим заедно“, заяви старши дипломат от ЕС пред Ройтерс. Той добави, че някои балтийски страни, страхуващи се от Русия, може да не се съгласят на срещата на върха. Неочакваното предложение, внесено в заобикаляне на процедурите и без консултация с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, разцепи ЕС, заявиха дипломати пред Politico.

 

 

За редица източноевропейски държави „нулирането“ от Меркел се оказа неприемливо.

 

 

„Не виждаме причина защо да повишаваме статуса на отношенията си с Русия, особено в момент, когато имаме работа с кибератаки и дезинформация“, обясни един от тях.
Проектът на френско-германското предложение обаче подчертава необходимостта от продължаване на натиска върху Москва, пише Politico.

 

 

 

„Европейският съвет подчертава необходимостта от силен и координиран отговор от ЕС и държавите-членки на вредните дейности на Русия, като се използват всички налични инструменти. За тази цел Съветът поставя задачата на Европейската комисия да представи варианти за допълнителни адекватни и ефективни икономически санкции срещу отговорните страни като реакция на недестабилизиращите дейности на Русия “, цитира изданието проекта на документа.

 

 

Предложението на Меркел и Макрон дойде ден след като Путин заяви в статия за Die Welt, че Русия остава ангажирана с концепцията за „голяма Европа“ – от Лисабон до Владивосток.
Обвинявайки Запада за „военния преврат в Украйна“ и „изтеглянето на Крим“ от състава му, Путин призова да не се влачи „тежестта на недоразуменията и грешките“.

 

 

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024