Политика

Министър Комитова: Няма такъв фарс! Строежът на Алепу е с две различни разрешителни

Министър Комитова: Няма такъв фарс! Строежът на Алепу е с две различни разрешителни

 

75a73465e575613c09dd1fa7363d096c

 

 

 

„Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството. Въпросът е концептуален – той е огледален на държавата“ – това заяви за скандалния строеж на Алепу регионалният министър арх. Виолета Комитова.

 

 

 

 

„Характерното за Алепу е, че там има две подпорни стени – едната подпира хълма на Свети Тома, а другата – пътя към шофьорския плаж. Но едната е изградена нормално като подпорната стена, а друга като клетъчна структура, която всички казват, че прилича на хотел. Точно тук идва измамата – в строежа се намират три асансьора за хотелската част, а е пуснат в изпълнение като подпорна стена“, обясни пред БНТ министър Комитова.

 

 

 

„Този обект е с две различни разрешения за строеж – такова чудо няма в моята практика“, категорична е Комитова.

Тя коментира и скандалите около дейността на дружеството „Автомагистрали“.

 

 

 

„Разбира се, че имаме доказателства за „Автомагистрали“ – ние си направихме нашата проверка по документи и изнесохме фактите, и в същия ден излезе докладът на Сметната палата, установяващ, че са пренебрегнати обществени поръчки, има концентрация в определен брой фирми, редица нарушения“, обясни министърът.

 

 

 

На въпрос дали държавата може да си върне авансовите плащания, тя заяви: „Първо – аз не съм ревизор, второ – в държавата има НАП и други органи, които могат да установят нарушения. Аз съм много огорчена, защото шефът на „Автомагистрали“ г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси.

 

 

 

 

Ние правим проверки на място къде какво е изпълнено, защото имаме ангажимент да изплатим едни 600 милиона на фирми, изпълнили проектите. Не бихме искали да ги разплатим, без да видим какво е направено на място“, подчерта арх. Комитова.

 

 

 

„Нищо не сме спирали да строим, това е просто внушение, което се нагнетява в обществото от хора, които се чувстват заплашени“, категорична е тя.

 

 

 

„Прозрачност, законност и намаляване на корупцията – това са моите три приоритета, към които се придържам“, каза министърът.

 

 

 

На въпрос дали магистрала „Хемус“ може да бъде завършена до 2024 година, министър Комитова обясни: „Ние заварихме липсва на готова проектност по „Хемус“ за отделни участъци. Един проект, докато се съставя на хартия, може да минат 4-5 години, а същият проект да се изпълни за една година. Това е среда, която поражда корупция, защото не може 5 години да се прави разрешение за строителство и една година да се прави този строеж. Това е среда, която от години се разраства“.

 

 

БНТ, Лупа бг

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024