СВЯТ

Най-важното в срещата Байдън-Путин бе, че се срещнаха

Най-важното в срещата Байдън-Путин бе, че се срещнаха

putin-biden

 

 

 

 

Срещата на високо равнище днес между президентите на САЩ и Русия в Женева завърши по-бързо от очакваното и не доведе до значителни пробиви по спорните въпроси. Те разговаряха три часа и половина вместо 4-5 часа и постигнаха съгласие по малко теми. Съвместната декларация бе лаконична. В  нея се казва, че „даже в периоди на напрежение Русия и САЩ са показали способност да постигнат напредък в реализацията на общите цели за осигуряване на предсказуемост в стратегическата сфера, за намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахите от ядрена война.“

Джо Байдън и Владимир Путин нямаха какво повече да кажат заедно и решиха да дадат отделни пресконференции.

Пръв представи пред журналисти своята версия за разговорите руският президент. Той отправи сдържана похвала, „че президентът Байдън поема отговорно и абсолютно навременно решение да удължи Договора СТАРТ-3 за пет години… Разбрахме се, че консултациите ще започнат на междуведомствено ниво под егидата на Държавния департамент на САЩ и на руското министерство на външните работи. Колегите на работното ниво ще определят състава на делегациите и място на работа и честотата на тези срещи“, каза той.

Освен това двамата са се съгласили, че посланиците им трябва да се върнат в двете столици, след като бяха извикани за продължителни консултации поради влошаването на отношенията между двете страни. Москва възнамерява да направи това до края на месеца.

Владимир Путин сподели впечатленията си от Джо Байдън. Според руския лидер той е много конструктивен, уравновесен и опитен събеседник. „По мое мнение като цяло говорихме на един език, но това изобщо не означава, че трябва непременно да погледнем в душите си, в очите си, и да се закълнем във вечна любов и приятелство“, каза руският лидер. Както се разбра от думите на Путин, Джо Байдън не го е поканил в Белия дом и съответно той също не е отправил покана към колегата си.

Двамата президенти са се договорили да “започнат консултации“ по киберсигурността. Това беше една от основните теми, по които Байдън искаше да разговаря с руския си колега заради кибератаките срещу големи корпорации, случили се неотдавна. “Вярваме, че киберпространството е изключително важно. По-специално за САЩ, но и в същата степен за Русия“. Въпреки че Путин призна, че САЩ са жертва на огромен брой кибератаки, той каза, че Русия също не е подмината от този проблем.

„Опасенията на американската страна относно милитаризацията на Арктика нямат абсолютно никакво основание, заяви Путин. Ние не правим нищо там, което не е било в Съветския съюз. Възстановяваме инфраструктурата, която някога е била напълно унищожена, инфраструктура, свързана с опазването на природата, “ каза той. После отбеляза, че Русия има суверенното право да не допуска кораби във вътрешните води на Северния морски път, но не злоупотребява с това.

В САЩ има както противници, така и привърженици на развитието на отношенията с Руската федерация, трудно е да се каже кои сили ще надделеят, смята Путин.

НАВАЛНИ

Запитан дали са разговаряли за лишения от свобода руски опозиионер Алексей Навални, Путин отказа дори да изрече неговото име и вместо това го нарече просто “този човек“ и “въпросния господин“. Руският президент също така обвини Навални, че „умишлено“ е нарушил закона, за да влезе в затвора.

“Този човек знаеше, че нарушава руския закон. Два пъти е осъждан“, каза Путин. Той повтори официалната руска позиция, че Навални е нарушил условията на гаранцията, като е заминал в чужбина, макар и в безсъзнание, и не е се регистрирал при руските органи, както е изисквала мярката му за неотклонение.

“Въпросният господин замина за лечение в чужбина. Веднага след като излезе от болницата, започна да качва видеоклипове в интернет … Искаше съзнателно да наруши закона. Той направи точно това, което искаше да направи. И така, каква дискусия можем да водим за него?“

Владимир Путин контрира критиките към нарушаването на човешките права в Русия, като осъди САЩ за зачеститлите престрелки и удари с безпилотни летателни апарати. Руският президент каза, че САЩ също има какво да направят по отношение на зачитане на правата на човека, като конкретно посочи затвора в Гуантанамо.

Във връзка с коментара на Джо Байдън, който неотдавна нарече Путин “убиец“,  руският лидер подчерта, че всеки ден хора биват разстрелвани в големите американски градове. “Кой е убиецът?“ – попита той.

От телевизия Ей Би Си журналист запита Путин: “Списъкът на вашите политически противници, които са мъртви или в затвора, е дълъг. Въпросът ми е, г-н президент, от какво толкова се страхувате?” Путин отговори, сравнявайки залавянето на критици като Алексей Навални с обвиненията, повдигнати срещу демонстрантите, участвали в щурма на Капитолия, при който загинаха петима души. Руският президент заяви, че те са отишли в Конгреса с “политически искания“, за което са били хвърлени в затвора.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА БАЙДЪН

Последствията от възможна смърт на Алексей Навални в затвора ще бъдат катастрофални за Русия на световната сцена, предупреди президентът на САЩ Джо Байдън на по-кратка пресконференция след изявленията на Путин. „Дадох ясно да се разбере, че според мен последиците ще бъдат катастрофални за Русия“, каза той.

Все пак той посочи: „Важно бе да се срещнем лично, за да няма никакви грешки и изкривяване на фактите… Трябва да кажа, че цялата наша среща бе добра, позитивна“.

По темата за човешките права, за която двамата не намериха допирни точки, Байдън заяви пред журналистите: „Казах, че нито един президент на САЩ не би запазил доверието на американските граждани, ако не защитава нашите демократични ценности и основните свободи… Това е част от ДНК на нашата страна“. Той отхвърли сравнението с преследването на политически опоненти на Путин, които мирно демонстрират по улиците, с действията на тълпа, която атакува по криминален начин американския Конгрес.

Байдън е обсъдил с Путин и хуманитарните коридори в Сирия и е изразил загриженост по отношения на Беларус. Той каза още, че е обсъдил с Путин ситуацията в Афганистан, като отбеляза, че съживяването на тероризма там не отговаря на интересите на Руската федерация.

Американският президент заяви, че на срещата с руския лидер Владимир Путин той е потвърдил непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Украйна. „Потвърдих непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Договорихме се да участваме в дипломация за прилагане на споразуменията от Минск“, каза той.

„Икономическият разцвет на Русия е в интерес на САЩ, докато тя спазва международните норми“, каза Джо Байдън. „За мен не е проблем да правя търговия с Русия, но тя трябва да се придържа към тези норми“. Байдън отбеляза, че е дал на руския президент списък с 16 важни инфраструктурни единици, които не трябва да бъдат засягани от кибер или друг вид атаки, и допълни, че Путин ще се придържа към неговите предупреждения, тъй като последното нещо, което руският президент иска в момента, е студена война.

Американският президент отказа да отговори на въпроса дали все още мисли, че Владимир Путин “няма душа“, какъвто коментар направи след среща през 2011 г. с руския лидер. Вместо това Байдън си сложи тъмните очила и напусна залата, като благодари на журналистите.

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024