Политика

Никакво размотаване при разследванията срещу хората от властта, призова Кьовеши

Никакво размотаване при разследванията срещу хората от властта, призова Кьовеши

 

php2hj9xn_559x345

 

 

Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

 

 

 

Това е заявила европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на срещата си със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

 

 

Двамата са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Кьовеши е казала, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според нея решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието.

 

 

 

Кьовеши настоява всички европейски делегирани прокурори да заработят своевременно – затова тя е подчертала, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

 

 

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

 

 

 

Проф. Стоилов е отбелязал „високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на Eвропейската прокуратура“. Той е изразил готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

 

 

 

 

Въпросът за Специализирания съд е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Това коментира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на срещата с правосъдния ни министър Янаки Стоилов.

 

 
Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

 

 

 

 
Проф. Стоилов запозна г-жа Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

 

 

 

Той отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

 

 

 

Оф нюз, Фрог нюз

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024