Политика

Нова рокада в службите: Изхвърча и шефът на разузнаването, не давал информация на Радев

Нова рокада в службите: Изхвърча и шефът на разузнаването, не давал информация на Радев

разузнаванеphpjwg2hg_559x345

 

 

На днешното си заседание правителството реши да предложи на президента да издаде указ за освобождаване на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов.

 

 

 

Това съобщи след заседанието на Министерски съвет говорителят на кабинета Антон Кутев. На поста ще бъде назначен Антоан Любомиров Гечев. Той е полковник и в момента е военно аташе в посолството на България в Рим.

 

 

 

 

В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“, цитира Кутев мотивите на Министерски съвет.

 

 

 

Говорителят обяви и, че съгласно закона за Държавна Агенция „Разузнаване“ същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

 

 

 

Атанасов, заедно с вече бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември при встъпването на служебното правителство. Веднага след това премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха това за недопустимо и дадоха да се разбере, че ще се тръгне към смяна и на двамата.

 

 

 

 

Първо бе махнат Георгиев с аргумента, че като си е пуснал 123 дни отпуск не е искал да работи със служебният кабинет, което означавало, че „действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“.

 

 

 

По предложение на новия шеф на ДАНС Пламен Тончев  правителството е назначило днес нов зам. директор на Агенцията – Станислав Станчев, който да довърши мандата до 25 юли 2023 г. По закон зам.-председателите се назначават от Министерски съвет за срок от 5 години.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024