ИНЦИДЕНТИ

Нов тежък инцидент в Чешнегирово при военно учение

Нов тежък инцидент в Чешнегирово при военно учение

 

big_big_tank_bulfoto

 

Нов инцидент е станал в наше село, което преди дни бе попаднало в новините също по неприятен повод. Инцидент е станал в Чешнегирово при военно учение, има ранени. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов на брифинг.

 

 

Тази сряда при учение с парашутни скокове е бил тежко ранен курсант, който е помагал на парашутист.

Курсантът е с тежка черепно-мозъчна травма, снощи е бил опериран в Пловдив, състоянието му е стабилно, но има риск, каза министър Панайотов.

Спусналият се в короната на дърво, пък, парашутист е със счупвания на крака, но ще се възстанови.

 
Както е известно, в края на май 11 американски войници нахлуха въоръжени в производствен цех близо до летище Чешнегирово, пише БТА.

 

 

Панайотов посочи, че е разпоредил проверки в търговски дружества на Министерството на отбраната, а освен това тече и проверка във „Военна полиция“ във връзка със случилото се в Чешнегирово. Министърът информира още, че е била извършена одитна проверка на работата на ГД „Инфраструктура на отбраната“.

 

 

В момента тече проверка в същата главна дирекция, която е на път да завърши до 5-6 дни или седмица. Интересното е, че резултатите от завършилата проверка почти напълно съвпадат с междинния доклад от така провежданата в момента проверка. Става въпрос, че поръчките, които са възлагани, над 90% от тях, са възлагани по директен начин, тоест чрез директора. Не е имало търг или конкурс, което е окей, съгласно закона, но не е извършена пазарна проверка, не са проведени разговори с евентуални изпълнители и не е направено пазарно проучване. Поръчките са би ли възлагани директно на фирми в над 90% от случаите“, подчерта той.

 

 

 

Служебният министър посочи като проблем и случай, в който е установено 100-процентово авансово предплащане.

Това означава, че Министерство на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. Освен това, всичко това е ставало при несъобразяване с препоръки на Министерство на финансите за въздържане от авансово разплащане. През 2018 година ГД „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 35 милиона 784 752 лв., от които 32 890 394 лв. са били мотивирани като директно възлагане. През 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 милиона 148 840 лв., от които 306 375 684 лв. са с директно възлагане“, обобщи Панайотов.

В проценти това означава 92% от поръчките за 2018, а за 2019- 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност 159 163 885 лв., от които 99% са дадени чрез директно възлагане. Георги Панайотов посочи като смущаващ факт да не се посочва срок за откриване на строителна площадка.

 

 

Сроковете по принцип в някои от поръчките не просто не са спазвани, а даже не са били и залагани. Мога да цитирам случай, в който при планирани 90 дни за проектиране и 360 дни за изпълнение само изготвянето и одобрението на проекта са отнели 545 календарни дни, а строителството на обекта е започнало година и половина, след като на изпълнителя е изплатена авансово цялата сума по договора в размер на 5 985 835 лв.“, допълни военният министър.

 

 

Панайотов посочи, че приключилата за 2018 и 2019 година проверка е била изпратена до Агенцията за държавна и финансова инспекция поради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина и съмнения за нарушаване на Закона за обществените поръчки. Тогава проверката е стигнала и до Прокуратурата поради съмнения за прилагане на практики, противоречащи на законите и липсата на контрол по изпълнение на договорите.

 

 

 

Разпоредил съм да се изготви план за отстраняване на допуснатите пропуски“, посочи министърът.

Панайотов съобщи, че проверки текат и в 2 търговски дружества – „ТЕРЕМ“ и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

 

 

 

Предишната проверка, която е извършена в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ констатира редица пропуски, които са довели включително до невъзможност да бъдат реализирани почивки от правоимащи лица. Тоест хора, които са си платили картите, не са успели да идат на почивка“, добави той.

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024