Политика

От ГЕРБ обявиха, че Кирил Петков нарочно е източил язовир „Пазар дере“, за да подведе общественото мнение

От ГЕРБ обявиха, че Кирил Петков нарочно е източил язовир „Пазар дере“, за да подведе общественото мнение

phpuw6pze_559x345

 

 

 

Бивши министри и депутати от ГЕРБ обявиха, че Кирил Петков нарочно е източил язовир „Пазар дере“. Те събраха журналисти на мястото, за да обвинят служебния министър на икономиката в „умишлено подвеждане“ на общественото мнение, пише сайтът „Булевард България“. 

 

 

Малко по-рано Министерството на икономиката публикува данни за сериозни нарушения при възлагането на ремонти на язовири през държавното дружество „Монтажи“, включително – завишаване на цените за строителни материали и транспортни разходи.

 

 

Бившият икономически министър Лъчезар Борисов оправда скъпия ремонт, като каза, че експертен съвет по строителство с участието на специалисти от УАСГ, юристи и геолози са „приели анализите за всеки разход по проектите“.

 

 

„Това, което знам за периода, в който аз съм отговарял за тези дружества, е, че цените на бетона са между 88 и 95 лв., но това е цена на място, без транспорт и полагане. Този бетон е хидроустойчив, това не е бетонът за вашата вила“, беше коментарът му.

 

 

 

В проверката на МИ беше цитиран експертът инж. Петко Барзов, който казваше, че „Монтажи“ е одобрил отчетна документация с „бутикови цени“.

 

 

 

„Цената на бетон за 126 лв. тук е актуван за 219 лв. плюс 30 лв. за транспорт. Обикновено цените за транспортни разходи варират около 0.15 – 0.20 лв на тон/километър, а тук са искани и получени цени от 1.16 лв. на тон/километър“, каза Петко Барзов при инспекцията на „Пазар дере“.

 

 

 

Лъчезар Борисов намекна, че Кирил Петков и екипът му умишлено са източили язовир „Пазар дере“, преди да покажат, че водоизточникът му представлява малък поток и от него не се задържа вода. 

 

 

„На 31 май този язовир не е локва, а е пълен. Кой нареди този язовир да бъде източен и след това да бъде направен репортажът?“, попита Лъчезар Борисов.

 

 

 

0000493489-article2

 

 

 
Бившият министър на ГЕРБ обяви, че язовирът е включен в програмата за спешни ремонти, защото няколко пъти е наводнявал близкия магистрален път и имоти на земеделски компании.

 

 

 

 

МИ ОТКРИ СЕРИОЗНИ ЗЛОУПОТРЕБИ ПРИ РАЗХОДВАНЕТО НА 500 МЛН. ЛВ. ЗА РЕМОНТ НА ЯЗОВИРИ

 

 

 

„Пазар дере“ е ремонтиран за над 2,3 млн. лв., след като е определен за един от най-опасните язовири за здравето и живота на хората. Представителите на ГЕРБ бяха довели и местен жител, представен като бай Стоян, който каза, че до преди няколко дни язовирът е бил пълен.

 

 

 

„Радев назначи скъпо платени ревизори, които по цял ден изричат лъжи“, каза бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков.

 

 

 

Нито той, нито Лъчезар Борисов пожелаха да коментират каква е функцията на странното съоръжение от бутилка „Кока-кола“ на дъното на язовира, в която е монтиран електрически кабел.

 

 

Не стана ясно и защо „Монтажи“ са изплатили големи суми пари на строителни компании в аванс още преди да бъдат приети или започнати ремонтите на язовири в страната.

 

 

 

По данни на Министерството на икономиката – само 10 от 266 язовира са напълно ремонтирани, а 18 са предадени за оценка. Общата сума за програмата за обезопасяване на язовирите възлиза на повече от 500 млн. лв

 

 

 

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 158 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024