Политика

Подсъдно! Саботаж в „Напоителни системи“: Бившата шефка блокирала и парите за заплати

Подсъдно! Саботаж в „Напоителни системи“: Бившата шефка блокирала и парите за заплати

 

snejina_dineva

 

 

Бившият изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева е блокирала дейността на дружеството, като в момента то е в несъстоятелност. 

 

 

 

Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков. Той представи информацията като случай, който „противоречи на всякакъв морал и принципи“.

 

 

 

Бозуков обясни, че е направил грешка като назначи Динева за шеф. По думите му след проверка от „Вътрешен одит“ в „Напоителни системи“, са констатирани 17 нарушения.

 

 

549213c39468482e868abc811257c17e

 

 

 

„В заключението се посочва, че нарушения има при определянето на прогнозните стойности на планираните обществени поръчки, високия дял на поръчки с пряко договаряне, несъответствие между план-графика за поръчки и действителното договаряне, аварийните работи се възлагат с пряко договаряне, а не с открита процедура, надвишаване платените суми за охрана съгласно определените в договорите“, добави той.

 

 

Бозуков заяви, че Динева е освободена на 9 юни като член на Съвета на директорите, но след тази дата тя е извършвала дейности, без да има право.

„На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери – милион и 500 хиляди лева, от клон „Марица-Пловдив“ и клон „Тополница“- Пазарджик към клон „Струма-Места“. Управителите на тези клонове за извършили нарушения“, каза още Бозуков. Според него това е направено, за да няма пари за заплати.

 

 

По думите му на 10 юни тя е изпратила съобщение до останалите членове на Съвета на директорите, което гласи:

 

 

 

„Колеги, моля не превеждайте никакви пари към централното управление. Всичко да е по вашите сметки“.

 

 

„Осъзнавайки уязвимостта, на следващия ден един от управителите – Христо Николов, праща сигнал до главния прокурор и до мен, както и до изпълнителния директор Снежина Динева (писмото е изпратено на 16 юни, а Динева е освободена на 10-и – бел. ред.), че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ АД е направило разпореждания към него“, каза още Бозуков.

 

 

 

Стана ясно и че дружеството има несъбрани вземания за 6,659 млн. лв. от клоновете, които не са направени и търсени. Съставът се състои от  1650 души и трябва да им се дадат заплати, но дейността е блокирана, защото „тези, които до вчера са управлявали Напоителни система, днес саботират“.

 

 

 

Ресорният министър коментира и че това е така, защото отстранените нямат достойнство и не искат да напуснат властта.

 

 

 

Бозуков попита и как може един човек, който е управлявал „Напоителни системи“, да вкара дружеството в несъстоятелност. „Блокирани са всички възможности да се разплаща, блокирани са дори електронните подписи“, коментира той.

 

 

 

От думите му се разбра, че Напоителни системи имат 3 млн. лева само към Южното централно горско предприятие, като задълженията не се изплащат в пари, ами като имоти срещу заем, тоест с почивни бази, язовири и ВЕЦ-ове.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024