Политика

САЩ натиснаха Радев за Северна Македония

САЩ натиснаха Радев за Северна Македония

 

natisk-ot-sasht-varhu-rumen-radev-1 (1)

 

 

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

 

Поводът е бил отношенията със Северна Македония и продължаващото нежелание на страната ни да направи компромис с историята си, който да даде зелена светлина за придвижването на Скопие към ЕС.

 

Официалната информация гласи:

 

 

Обсъдена бе европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

 

 

Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

 

 

Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени и санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната и възстановяването след пандемията от коронавирус, информираха от прессекретариата на държавния глава.

 

 

 

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заяви от своя страна Антъни Блинкен.

 

 

 

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

 

 

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

 

Факти бг

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024