ОБЩЕСТВО

Тесла: Край на евтиното онлайн пазаруване от 1 юли

Тесла: Край на евтиното онлайн пазаруване от 1 юли

 

05f122581056948a10d3a31a81c984cd

 

 

 

От 1 юли дори и най-евтините пратки от т.нар. трети страни /извън Евросъюза/ ще се облагат с ДДС, което ще ги оскъпи. В някои случаи с близо 4 лева, а в други – с 24 лева. Това означава, че онлайн пазаруването от любими на българите сайтове като „Алиекспрес“ например, вече няма да е толкова изгодно.

 

 

 

Същото важи и за доставки от Англия, тъй като страната вече не е в ЕС. Досега от данъчно облагане бяха освободени покупки на стойност до 30 лева, сега вече това ограничение пада. Промяната се налага заради редактирания в края на 2020 г. Закон за добавената стойност.

 

 

 

Оскъпяването обаче не е единственият проблем. За да отговори на законодателството, българският купувач има няколко вариант. Първо – да провери дали продавачът – онлайн магазин от чужбина, е регистриран в системата IOSS. В този случай данъкът влиза в цената на стоката.

 

 

 

Ако продавачът не е регистриран по IOSS, купувачът ще трябва да плати ДДС и такса за митническото оформяне, начислявани в момента на внос на стоките в ЕС.

 

 

Вторият вариант е ДДС-то да се плаща от куриера или пощенския оператор и ежемесечно да се вкарва в хазната. Това важи за стоки със стойност, ненадвишаваща равностойността на 150 евро.

 

 

 

 

„Български пощи“ вече е готова  с нов ценоразпис. Държавният оператор ще извърши всички митнически формалности към Агенция „Митници“ и ще заплати възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката, а после ще представи сметката на клиента.

 

 

 

Цената за услугата  е 3,90 лв., Посредническата такса и ДДС-то се заплащат от получателя в момента на вземане на пратката. 12 лева обаче ще струва цялостно митническо представителство, ако доставяните стоки подлежат на този режим. И двойно повече – 24 лева , ако трябва да се изготви стандартна митническа декларация.

 

 

 

 

Промените от средата на лятото не засягат изпращаните от чужбина подаръци, тоест стоки с нетърговски характер от физическо лице до физическо лице на стойност до левовата равностойност на 45 евро, уточняват от Пощите.

 

 

 

Kypиepcкaтa кoмпaния „Eкoнт“ пък въвeждa нoвa тaкca зa дocтaвкa нa пpaткa в cлyчaитe, кoгaтo пoлyчaтeлят нe e нa пocoчeния aдpec.

 

 

 

Tя щe ce cъбиpa, aкo клиeнтът зaяви, чe нeгoв пpиятeл, poднинa, cъceд или пoзнaт щe взeмe пaкeтa вмecтo нeгo. Зa тoвa щe ce дoплaщaт дoпълнитeлнo 3.30 лв. c ДДC.
 

Лупа бг

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024