Политика

Явно разбираме само от „разтърсващи мерки“. Записите са ни под ръка, да започнем от тях разследване

Явно разбираме само от „разтърсващи мерки“. Записите са ни под ръка, да започнем от тях разследване

 

d35be8daeeae4079bce19fc60aae2594

 

 

 

Информация за корупцията в България е известна от години във Вашингтон и Брюксел

 

 

 

Това заяви в „Лице в лице“ бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова. Според нея санкциите по Закона „Магнитски“ са, защото действия у нас са застрашили сигурността на ЕС и САЩ.

 

 

 

„Ние явно разбираме само от такива разтърсващи мерки. Това има ефекта на камъчето водата  – концентрични кръгове, които ще вървят дълго време. Единственият верен добър ход е незабавно последователно и повсеместно разследване на всички тези случаи, които са известни. Записите не са градски легенди. Те са някакъв вид материална улика, която трябва да бъде разследвана. Информация по тези казуси е известна от години във Вашингтон и Брюксел. Това все пак е обмен. Аз предлагам да тръгнем от записите. Под ръка са ни“, каза Поптодорова

 

 

 

 

Бившият посланик заяви, че допуска корупционни схеми да има и във военното дело: „Там всичко е класифицирано и не зная да има достатъчно разследвания. Разследванията трябва да са в напречен разрез – тук идва и Законът „Магнитски“, той казва, че ние не сме си свършили работата“.

 

 

 

По думите ѝ в Българската армия липсва стратегия за развитие, последният ни план, основа за кандидатстването ни в НАТО, е изготвен през 1999 г. Според нея оттогава политиката в отбраната е на парче.

 

 

Поптодорова заяви, че България няма проблем с евроатлантическата си ориентация и въпросът за напускане на НАТО не стои на дневен ред. Тя добави обаче, че наблюдава „упорство“ България да премине в технологичната зона на НАТО чрез модернизация на армията, като се държи „прикована“ към Съветските модели.

Оперативната съвместимост не трябва да е само на хартия, помните драмите покрай избора на F-16, когато беше доказано, че „Грипен“ може да е добра машина, но не е НАТО-вската машина“, допълни тя.

 

 

 

Поптодорова коментира и фаталната катастрофа край Шабла с българския МиГ-29. Според нея въоръжението на българската армия е изключително остаряло. По думите ѝ най-новите ни бойни машини са от 80-е години на миналия век.

 

 

 

Последната капка беше, когато разбрахме, че Българският военноморски флот няма уреди, с които да извърши търсенето, а трябваше да помолят две частни фирми да го направят със своите съоръжения. Свикнахме в последните години да получаваме статистика на кое последно място, а военната сфера беше останала настрани, сега добавихме и тази сфера, в която България е драматично изостанала“, коментира тя.

 

 

 

Според нея, когато няма пари за гориво, няма как българските пилоти да направят необходимия брой летателни часове.

 

 

 

И когато си помислим, че милиарди са изтекли в една тройна яма, енергийна, която беше гарнирана с четвърта – с „Турски поток“. Неплатени данъци на една огромна руска компания, „Лукойл“, и това се счита за нормално. Само да сметнем – тези милиарди, ако бяха отишли за укрепване на българската армия, нямаше да е в това състояние“, добави дипломатът.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024