Русия

80 години след старта на операция „Барбароса“: Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света

80 години след старта на операция „Барбароса“: Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света

 

путинbig_302

 

 

Точно 80 години след старта на операция „Барбароса“ руският президент Владимир Путин разкри, че вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света.

 

 

Той изрази мнението си в статия, озаглавена „Да бъдем отворени независимо от миналото“, която излезе на сайта на Кремъл и в германския седмичник „Цайт“ във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

 

 

„Цялата система за европейска сигурност сега е силно деградирала. Нараства напрежението, реални стават рисковете от нова оръжейна надпревара“, констатира Путин.

 

 

Разширяването на НАТО в източна посока и влизането на редица бивши съветски републики в организацията „погреба надеждите за континент без разделителни линии“, твърди авторът. „Превратът“ в Украйна през 2014 г. според него е бил „организиран от САЩ“, а европейските страни „безволно са го подкрепили, предизвиквайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от състава й“.

 

 

 

„Който и да се опитва сега да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник е дошъл на германска земя не за да отмъщава на германците, а с благородната, велика мисия на освободител“, подчертава руският лидер.

 

 

 

Русия си спомня с благодарност за съюзниците от антихитлеристката коалиция, за участниците в съпротивата и германските антифашисти от времето на войната, приближавали общата победа. Федерацията се обявява за „възстановяване на всеобхватното партньорство с Европа.

 

 

 

Имаме много теми от взаимен интерес“ – сигурността и стратегическата стабилност, здравеопазването и образованието, дигитализацията, енергетиката, културата, науката и технологиите, климатичните и екологичните проблеми, изброява Владимир Путин.

 

 

 

„Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие – изтъква руският президент. – Потвърждава го нашата идея за създаване на единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантика до Тихия океан, което да включи различни интеграционни формати, сред които Европейския съюз и Евразийския икономически съюз.“

 

 

 

По-късно статията на Владимир Путин ще бъде публикувана в онлайн изданието на „Цайт“, а в четвъртък ще се появи в печатното седмично издание под рубриката „Мнения“, уточни за ТАСС Йохана Шахт, говорителка на „Цайт“.

 

 

 

На 22 юни 1941 г. е дадено началото на операция „Барбароса“, при която силите на нацистка Германия нахлуват в Съветския съюз. Откриването на Източния фронт (или началото на Великата отечествена война, както я наричат руснаците) е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия.

 

 

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024