Политика

МВР отказа да работи с прокуратурата за предстоящите избори

МВР отказа да работи с прокуратурата за предстоящите избори

 

геш9d1b2ec6586c5540152f6c09a68a3b37

 

 

Министерството на вътрешните работи не отговори на отправената покана за продължаване на добрата практика по взаимодействие и координация между институциите за гарантиране на провеждането на честни и прозрачни избори. Това обявиха от Прокуратурата на Република България.

 

 

 

Искрите между прокуратура и МВР започнаха след идването на служебното правителство. В предаването ЕвроДикоФ по Телевизия Евроком Бойко Рашков заяви, че има списък с над 30 магистрати, притежаващи недекларирано имущество, като „нито отрече, нито потвърди в списъка да има магистрат с инициалите И.Г.“.

 

 

 

С цел организацията на честни избори служебното правителство смени областните управители на всички области. От Смолян бе подаден сигнал, че е упражняван натиск върху гласоподаватели, ползващи услугите на Горското.

 

 

 

До момента в службите са постъпили 97 сигнала за опити за купуване на гласове, като по тях са образувани 9 досъдебни производства. По-рано днес започна и специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове.

 

 

 

Междувременно със съвместна заповед на главния прокурор Иван Гешев и председателя на ДАНС Пламен Тончев бе създадено Национално междуведомствено звено.

 

 

 

Същото координира дейността на формирани дежурни звена към ПРБ и ДАНС за осигуряване на взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания и 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

 

 

 

За всяка област на страната са създадени и Областни междуведомствени звена, които да осъществяват координация за противодействията на престъпленията против политическите права на гражданите на територията на съответната област.

Евроком

Политика

More in Политика

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024