Политика

Янаки Стоилов: Гешев направи нещо недопустимо, тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та

Янаки Стоилов: Гешев направи нещо недопустимо, тенденциозно е придобивал информация чрез СРС-та

anaki-stoilov-ivan-geshev-napravi-neshto-nedopustimo-1
Ние не сме изправени само пред формално юридическо съответствие, а ние по някакъв начин трябва да определим стандарт за отговорност на хората, които стоят начело на институциите.

Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНТ във връзка със сигнала до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

Подадох сега сигнала за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, защото го получих преди дни, в средата на седмицата, заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов . Така Стоилов обясни защо няколко дни преди изтичането на мандата на служебното правителство е подал във Висшия съдебен съвет предложението.

 

 

 

Сигналът на Рашков е писмо от 10 страници и 100 страници с медийни публикации и читателски коментари.

 

 

 

„Не съм се опитвал да редактирам или препредавам мотивите на вътрешния министър, а ги резюмирах. Изправени сме пред една преценка на основание на Конституцията. В сигнала има твърдения за извършване на престъпления по НК за недопустимо разгласяване на информация, придобита със СРС, и тенденциозно използване на такава, за злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетели, за уронване престижа на съдебната власт“, обясни Стоилов.

 

 

 

 

Той допълни още: „Не смятам, че шансовете ВСС да се произнесе положително са големи, но това поставя на голямо изпитание членовете на съвета да покажат дали са еманципирани“.

 

 

 

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт може да стане само чрез Велико Народно събрание, смята правосъдният министър.

 

 

 

Янаки Стоилов обвини Гешев за тенденциозно добиване на информация със специални разузнавателни средства. Няма идеален момент за тази тема, но ако е имало други хора заемащи неговата позиция или хора в самия ВСС, те можели да поставят въпроса. Аз съм човек, който представлява гражданите или значителна част от гражданите, за да постави това искане, категоричен бе правосъдният министър.

 

 

 

Съдебната власт е относително изолирана и се занимава с по-тясно фиксиран кръг от правомощия, посочи Янаки Стоилов. В рамките на самото правителство отделните министри в случая аз като министър на правосъдието и министъра на вътрешните работи – не сме в йерархични отношения и не съм посредник, увери Стоилов.

 

БНТ, Фрог нюз

Политика

More in Политика

1835ec96f_izbori_mashini_bgnes

Горещо проучване с изненадващи резултати: 8 партии влизат в НС, кървава борба за… ГРАФИКИ

септември 22, 2022
big_Rumen_Radev1

Радев: Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому

септември 22, 2022
elena-poptodorova--1

Поптодорова: Путин е с гръб до стената. Бълнува посред бял ден

септември 21, 2022
1010x570 (3)

Скандал! Социолози към Хазарта, Кирил и Асен: Кажете името на агенцията, която ви е искала пари за процент отгоре

септември 20, 2022
марков1272520

Георги Марков: Световната хегемония на САЩ приключи! Русия победи ЕС без нито един изстрел

септември 20, 2022
нсbig_1447

Най-ново проучване на „Екзакта“ засука изборната интрига / ГРАФИКИ

септември 20, 2022