Политика

Бунт в ИТН! Депутати заплашиха Трифонов с напускане заради Николай Василев, той оттегли кабинета

Бунт в ИТН! Депутати заплашиха Трифонов с напускане заради Николай Василев, той оттегли кабинета

 

phpswdagy_559x345

 

 

Скандал тресе спечелилата изборите партия „Има такъв народ“.

 

 

Изявени депутати с име в публичното пространство заплашиха Слави Трифонов с напускане на парламента, ако той внесе кандидатурата на Николай Василев за премиер, пише Епицентър.бг.

 

 

Това е причината тази вечер Трифонов изненадващо да обяви, че оттегля номинацията на Василев с мотива, че „Само за три дена върху него се изля огромна помия“. Трифонов обяснява, че „медии и политици са нарочили Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината“.

 

 

 

 

Истината е, че икономическите зависимости на Василев и негативната оценка за него са причината за недоволството в ИТН срещу кандидатурата му, твърди сайтът.

 

 

Скандалът в ИТН се вихри от понеделник, когато Трифонов обяви проекто-правителство, начело с Василев, за което не е уведомил депутатите си.

 

 

 

Името на Василев буквално е взривило хора като Ива Митева, Мика Зайкова, проф. Чорбанов, които категорично са отказали да го подкрепят в парламента. За тях Василев бил пример на задкусилие и търгашество в политиката.

 

 

 

Това принудило Трифонов бързо да вземе решение за оттегляне на Василев.

 

 

Кой ще е новият номиниран от него премиер, никой не знаел. Както и не се знае какви рокади ще прави Трифонов в проекто-кабинета си и защо.

 

 

Някои политици от други партии се надяваха, че отказът от номинацията на Василев е знак за промяна в курса на поведението на Трифонов, продиктуван от осмисляне на политиката като територия за диалог, но това не е така. Страхът от разпад на групата и опасност от раздяла с публично известните имена като бъдещи депутати е причината Трифонов да се раздели с Василев, пише Епицентър.

 

 

 

Лидерът на ИТН не е водил разговори с никой от лидерите на т.нар. партии на протеста за бъдещите си намерения като мандатоносител.

 

 

Браво на Слави и „Има такъв народ“! Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце.

 

 

 

Така Мая Манолова започна коментара си за решението на Слави Трифонов да оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер.

Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов.

 

 

 

Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост. Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов, пише още Мая Манолова в личния си профил във фейсбук.

 

 

 

Политика

More in Политика

dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024