Политика

Донев огласи коя група пенсионери няма да получи добавка към пенсията!

Донев огласи коя група пенсионери няма да получи добавка към пенсията!

 

РЕЕСТ1621002262-glb-donev

 

 

Пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност към пенсията от 1 октомври.

 

 

Става дума за по-заможните пенсионери с имоти, реститути и рентиери.

 

 

Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по Нова тв.

 

 

 

Според служебното правителство, от 1 октомври минималната пенсия става 340 лева, но ще се компенсира до 369 лева, за да не е под линията на бедността.

 

 

 

Няма да оставим нито един възрастен човек да получава доходи под линията на бедността, която е определена според Евростат, увериха от служебния кабинет. За 2022 г. прагът е 413 лева.

 

 

За получаване на добавката за бедност ще се кандидатства през Агенцията за социално подпомагане. Но чиновниците ще гледат дали пенсионерът наистина е беден – ще са изключени тези с големи банкови влогове и имущество.

 

 

„Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Това ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3%.

 

 

Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева“, каза Гълъб Донев.

 

 

 

Той посочи, че с вариантите, които се предлагат и са внесени в Народното събрание от някои партии, за преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход – като базата е 2018 или 2019 г. – голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него.

 

 

„С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите“, добави министър Донев.

 

 

Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж – от 1,2 на 1,35 – ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.

 

Нова тв, Блиц

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024