Политика

ИТН започва консултации за съставяне на кабинет, една партия остана без покана за среща

ИТН започва консултации за съставяне на кабинет, една партия остана без покана за среща

b0dda48ffd024f958a68985178e89146

 

 

 

Най-голямата парламентарна партия „Има такъв народ“ започва преговори и консултации за сформиране на правителство.

 

 

От ръководството на ИТН вече са изпратили писма за среща с лидерите на БСП, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и Демократична България.

 

 

На този етап единствената партия, която не е получила покана е ГЕРБ, съобщиха източници на БГНЕС, без да отговорят директно на въпроса дали сред поканените са и представителите на ДПС.

 

 

 

Днес удари първият звънец за новото 46-о Народно събрание, а новите 240 народни представители положиха клетва.

 

 

Юристът Ива Митева от ИТН поема за втори път председателството на парламента. Тя бе избрана с гласовете на ИТН, Демократична България, Изправи се БГ! Ние идваме! и ДПС.

В шарения нов парламент събирането на мнозинство е въпрос с много неизвестни

В общия случай обаче законите и другите актове се приемат с мнозинство от типа „повече от половината от присъстващите народни представители“.

Колкото повече депутати отсъстват, толкова по-малко са нужни за мнозинство. Така има закони, приети с 61 гласа, посочва bTV

121 гласа обаче трябват за отхвърляне на президентско вето и вот на недоверие. А 160 – за приемане на международни договор.

 

 

За избора на кабинет обаче няма такива конституционни прагове. При минималния кворум – 121 души, има вариант 65-те депутати от „Има такъв народ“ да са достатъчни, за да се избере ново правителство.

 

 

 

А ако след преговори победителите в изборите се договорят и с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, то ще съберат подкрепа от 112 гласа в пленарната зала.

 

 

 

Така не е необходимо БСП или ДПС да подкрепят активно избора на нов кабинет, достатъчно е само да свалят кворума, като не регистрират своите групи – съответно от 36 и 29 депутати.

Политологът Атанас Стефанов коментира ролята и поведението на „Има такъв народ“ по Нова тв:

„След изборите авангардът осъзнава тежестта на тази отговорност и от артикулиращ или заявяващ алтернативен начин, разбира, че трябва да конструира някакво управление. Готовност за конструктивизъм. Гласуването на ГЕРБ е пасивна позиция – въздържал се.

 

 

От тази гледна точка е капан за протестните формации, това ще е парламент на ситуационните мнозинства. Независимо с чия подкрепа ще се избере правителството, след 2-3 месеца ще ни предстои гласуване на закона за държавния бюджет за следващата една година.“ 

 

 

 

 

Политологът Иван – Асен Иванов  също коментира новото правителство по Нова тв:

 

 

 

„ИТН са извели своите изводи от всичко и са успели да проумеят, че тази тяхна изострена позиция няма да им донесе тези дивиденти, които са очаквали. Почвата за един консенсус е успешно положена. По-старите партии нямат такава готовност явно. За някои от тях подкрепата към ново правителство е въпрос на оцеляване. Ако те продължат с този ход на действие, ще видим по-слаб резултат на следващите избори. ДПС са устойчива политическа сила, участват във всяко едно управление, възползват се от политическата конюнктура, очаквам плаваща подкрепа, не виждам сигнал, че правителството на протестните партии ще е много успешно…“

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024