ОБЩЕСТВО

Край на униженията: Над 100 необратими заболявания получават пожизнено ТЕЛК

Край на униженията: Над 100 необратими заболявания получават пожизнено ТЕЛК

НСТСbig_9

 

 

 

Над 100 заболявания, които са необратими, ще получат пожизнено решение за трайна неработоспособност. Всички хора, които страдат от тях, няма да ходят на всеки 3 г. за преосвидетелстване пред ТЕЛК или НЕЛК, какъвто е режимът в момента.

 

 

 

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседание на тристранния съвет, на което бяха разгледани промени в наредбата за медицинската експертиза.

 

 

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) реши хората с необратими заболявания да получават пожизнено ТЕЛК.

 

 

 

„И досега в наредбата имаше текст, според който дефинитивните състояния получават пожизнено ТЕЛК, същото е записано и в закона за здравето, но от това не следваше нищо. Броят на състоянията, които са пожизнени, е доста малък“, посочи министър Кацаров. „С измененията на наредбата те ще станат десетки – над 100“, обяви той.

 

 

 

Кацаров даде няколко примера – досега хората с онкологични заболявания след 5 г. имаха право на 50% трайна неработоспособност, но на всеки 3 г. те трябваше да доказват, че са имали раково заболяване. Същото е и за някои наследствени заболявания като муковисцидоза, генетични заболявания.

 

 

 

„Няма нужда на 3 г. да доказваме това нещо, което е за цял живот“, коментира той. „Диабетът също досега не се приема за пожизнено състояние, но ако имаш най-малко 2 допълнителни увреждания в следствие на диабета – например ретинопатия, тогава се счита, че те са необратими. Досега това даваше 80% неработоспособност, при новата наредба – ще се получава пожизнено решение“, даде за пример още министърът.

 

 

 

 

„Промените в наредбата няма да доведат до увеличаване на разходите за НОИ, тъй като тези хора, така или иначе, ще го получават пожизненото си решение, просто няма на всеки 3 г. да доказват, че нямат ръка, крак, око и т.н.“, посочи още здравният министър.

 

 

По думите му, от гледна точка на НЗОК промените ще доведат до икономия на средства, защото ще спестят назначаването на ненужни изследвания, ще бъде облекчена и работата на самите лекарски комисии.

 

 

 

Искането за въвеждане на пожизнен срок на оценките за инвалидност при тежки заболявания без шанс е от години. По въпроса има и изрично произнасяне на Върховния административен съд от 2017 г., с което бе премахнато въведеното през 2010 г. ограничение за 3-годишния максимален срок на оценките.

 

 

 

Това не попречи през същата година правителството на Борисов да приеме нова наредба за медицинската експертиза и да върне обратно ограничението от 3 години. Това е фрапантна подигравка с най-уязвимите групи, зад която наднича пълният провал на властите да контролират злоупотребите в ТЕЛК комисиите, коментират болни хора.

 

 

 

Както „Сега“ писа, МЗ реши да сложи край на дългогодишния тормоз с преосвидетелстването за ТЕЛК на стотици необратимо болни пациенти след като в текст от личен опит авторът на „Сега“ Ясен Бориславов описа безумието на системата и призова служебния министър да спре това издевателство над хората. След това и омбудсманът Диана Ковачева поведе нова битка за решаване на проблема.

 

 

 

„Слагаме край на един брадясал проблем, който се обсъжда от поне 10 – 15 години. Няма нужда на всеки 3 години да доказваме нещо, което е до цял живот. Надявам се още утре ще мога да внеса проекта в Министерски съвет, заяви Кацаров след заседанието, цитиран от БГНЕС.

 

 

 

Социалните партньори подкрепиха предложението на здравното министерство, с изключение на КНСБ, които се въздържаха, а КТ „Подкрепа“ го отхвърлиха.

 

 

 

 

„Ще помогне да се облекчи работата на ТЕЛК комисиите и ще се спомогне за по-бързото освидетелстване на пациентите“, каза служебният министър и добави, че това ще доведе и до икономии в държавния бюджет.

 

 

 

Д-р Кацаров подчерта още, че лицата ще могат да се преосвидетелстват по всяко време, независимо че са с пожизнен ТЕЛК.

 

Сега, БГНЕС

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024