Политика

КС поряза ГЕРБ: Машинното гласуване не противоречи на Конституцията!

КС поряза ГЕРБ: Машинното гласуване не противоречи на Конституцията!

 

 

slideshow1

 

 

Машинното гласуване не е противоконституционно, обяви Конституционният съд.

 

 

 

Броени дни преди парламентарния вот на 11 юли Конституционният съд обяви, че машинното гласуване не противоречи на основния закон.

 

 

 

На тези избори за първи път ще се гласува изцяло с машини. Изключение правят секциите под 300 души, болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

 

 

 

Машинното гласуване стигна до КС по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, в която се казваше, че се нарушава принципът за „равно избирателно право“. Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

 

 

 

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетината и нейния машинен еквивалент.

„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите.

 

 

 

 

Според висшите магистрати това, че в малките секции се гласува на хартия, не е дискриминация, тъй като нито ограничава права, нито предоставя привилегии.

 

 

„Начинът на подаване на гласа – с бюлетина за машинно гласуване, с хартиена бюлетина или по друг начин – не е свързан с конституционно защитено право на избирателите. Щом независимо от технологията на гласуване, законът предвижда равно третиране на различните начини на гласуване и обезпечава спазването на конституционните принципи на избирателното право в различните хипотези, то законодателният орган е действал в пределите на допустимата законодателна целесъобразност“, подчертават от КС.

 

 

 

Съдът отхвърля и тезата на ГЕРБ, че вотът с машина не е пряк.

 

 

 

„Промяната на материалния носител, върху който е отразен гласът на избирателя, не променя характера на избирателното право като пряко“, пише в решението.

 

 

 

Единственият обявен за противоконституционен текст е текстът на „Има такъв народ“, според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

 

 

Решението по делото идва седмица преди предсрочните парламентарни избори, на които за първи път в секциите с над 300 души ще се гласува само с машини.

 

 

Машинното гласуване стигна до Конституционния съд по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, с основен аргумент, че нарушава принципа за „равно избирателно право“. Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс.

 

 

 

По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

 

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетина и нейния машинен еквивалент:

 

 

„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите.

 

 

 

Според тях начинът на гласуване – чрез отбелязване на вота върху хартиена бюлетина, върху бюлетина за машинно гласуване или по друг начин – е въпрос на законодателна целесъобразност, която сама по себе си не подлежи на контрол за конституционност, ако законът спазва принципите на избирателното право и предвижда равно третиране на всички гласове, независимо от начина на тяхното подаване.

 

 

Единственият обявен за противоконституционен текст е този на „Има такъв народ“, според който пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори.

 

 

 

Ето и текста на съобщението на Конституционния съд:

 

 

 

Днес, 2 юли 2021 г., Конституционният съд в пълен състав се произнесе с решение по конституционно дело № 9 от 2021 г., с което обяви за противоконституционна разпоредбата на § 64 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 36 от 1. 5. 2021 г.) и отхвърли искането за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 46, чл. 47, чл. 51, ал. 1 и ал. 3, чл. 60, ал. 2, чл. 61, ал. 7, чл. 212, ал. 5, чл.  206, ал. 1 и ал. 3, чл. 208, ал. 1, чл. 209, ал. 3, изречение второ, чл. 213а, ал. 4 в частта: „20“, чл. 281, ал. 4, чл. 335, ал. 3 от Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 19 от 5. 3. 2014 г., последно  изм. и доп. ДВ, бр. 36 от 1. 5. 2021 г.) и на разпоредбата на § 63 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (обн., ДВ, бр. 36 от 1. 5. 2021 г.).

 

 

 

Решението e прието единодушно, освен относно чл.  206, ал. 1 и чл. 208, ал. 1 ИК (с особено мнение на петима съдии), чл. 209, ал. 3, изречение второ ИК (с особено мнение на един съдия) и чл. 212, ал. 5 ИК в частта „избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели“ (с особено мнение на трима съдии).

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024