Политика

Петков: Имаме различия с Н. Василев, за мен първо трябва да се спрат кражбите и после да се балансира бюджетът

Петков: Имаме различия с Н. Василев, за мен първо трябва да се спрат кражбите и после да се балансира бюджетът

 

kiril_petkov2

 

 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ защо отказва да е част от проектокабинета на Слави Трифонов:

 

 

 

„Говорихме с Николай Василев. Въпреки, че уважаваме тяхното мнение, имаме различия как финансите и икономиката трябва да се развиват. Нашата идея, която споделяме е, че първият голям приоритет е да се спрат кражбите и изтичанията. След това чак може да се мисли за балансиране на бюджета. Ние сме десни хора, вярваме в частния сектор и всички тези елементи, но има неща, при които трябва да се подходи практично.

 

 

 

 

В момента 42% от пенсионерите са под прага на бедност – за нас не е оптимално да се фокусираме дали да се намалят 50-те лева, те трябва да продължат, докато едновременно с това вкарваме максимален растеж, нови инвестиции и спираме всички кранчета за кражби по пътя. Това беше нашата визия.

 

 

При него по-силно беше изразено чувството, че балансираният бюджет трябва да е голям приоритет, което спроед нас не е най-оптималното. Ако човек тръгне първо да балансира бюджета, вместо да спре кражбите, хората, които са взимали държавните средства, ще използват този момент и ще настройват различни групи от обществото срещу правителството.“.

 

 

На Асен Василев му беше предложено министерство на екологията или министър без портфейл. В такъв момент изпитваме респект, че са победили на изборите и им пожелаваме успех.

 

 

 

Дискусиите бяха с Николай Василев. Говорихме и с Г-н Трифонов. И Василев избра нашите позиции кой на какво министресто да се предложи. Дискусията мина с г-н Василев. Приоритетите ни се различават. Важно е как се стига до крайната визия.

 

 

 

Идеята за балансиран бюджет не е оптимална точно, когато се води война в сивия сектор. За нас социалните групи трябва да са спокойни, да се спрат големите кражби. Ние също сме за балансиран бюджет. Корупцията е първи и най-голям приоритет за мен. Тя трябва да се спре на нула процента. Ръководството трябва да се стреми към това. Идеята за малка корупция не съществува.

 

 

 

Не може да се тръгне с идеята, че малко е добре. Не може един язовир, чийто ремонт струва 1 млн., да се похарчат двойно повече ресурси. Има огромни суми, давани по непрозрачен дачин. Не е нормално един човек, който пази интереса на държавата, да допусне подобно нещо.

 

 

 

ББР е разлика между нас и тях. При нас, ако нещо работи, ние не тръгваме с идеологията, че държавата няма роля. Ако те работят, дайте да ги оставим да работят. Нашият подход е по-практичен, а не базиран на вярвания. Ние можем да сме фокусиране в иновациите и експорта. Аз се шашнах, като влязох в министерство на икономиката. Моята визия по този въпрос е, че това министерство може да стане за икономика и иновации.

 

 

 

Отвън като бях, си мислех, че има много изгнили елементи в държавата. Но не, много от хората, работейки в държавния апарат, са много свестни. Хора на ключови места са били „гнили ябълки“.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024