ОБЩЕСТВО

Престъпен сговор в „Пирогов”: Ето как се крадат милиони с мними операции! ДОКУМЕНТИ

Престъпен сговор в „Пирогов”: Ето как се крадат милиони с мними операции! ДОКУМЕНТИ

 

1603785484

 

 

 

Престъпен сговор в „Пирогов” източва милиони от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), алармира източник на Lupa.bg от спешния институт, управляван от проф. Асен Балтов. Редакцията ни разполага с документи, които могат да доведат до осветляване на колосални кражби с мними манипулации на нищо неподозиращи пациенти. Стига все още да има прокуратура.

 

 

 

За далаверите със здравето на пациентите в „Пирогов” разполагаме с доказателства, които могат да станат повод държавното обвинение да се самосезира и да разследва как се правят милиони на гърба на болните в уж елитната болница.

 

 

 

„Ще ви запозная с един уж незначителен факт относно УМБАЛСМ „Пирогов”, който във времето, разглеждайки еволюцията му, си слъсква със злоупотреби в огромни размери. Най-срамното е, че хората, участващи в тези откровени кражби, постоянно ни се натрапват като водещи специалисти, водещи мениджъри и т.н.”, пише информаторът на Lupa.bg.

 

 

 

Ето как се източва Здравната каса:

 

 

 

„Ще ви запозная дефиницията на едно остро травматично страдание на ставите. Болежката има латинско название, което се нарича дисторзио (distorsio), което означава навяхване.

 

 

По дефиниция навяхването означава остро настъпило страдание при ексцесивно натоварване, вследствие на което страдат меките тъкани на ставата.

 

 

 

Не е нарушено съотношението между костните структури на ставата, няма и костни счупвания. Ако се налага лечение, то е специфично, но не е наместване”, обяснява на медицински език една от кражбите източникът на Lupa.bg

 

 

 

Въпреки това в „Пирогов” има стотици фрапиращи случаи, толерирани от директора проф. Балтов, при които се прилага ненужно лечение на този проблем, които умножени по минимум 1000 лева, правят много пари, платени от НЗОК за нищо, разкри гневният спешен медик.

 

 

 

Конкретен случай:

 

 

 

История на заболяване №-11716/28.03.2018 г. пациентка ККВ. Диагноза: Дисторзио коксе синистра (навяхване на лява тазобедрена става) и фрактура на 4-та метакарпална кост на дяна длан.

 

 

 

 

 

 

 

Навяхването на тазобедрената става не изисква наместване поради това, че няма дислокация на костите, образуващи ставата, което се доказва и от рентгенография. Въпреки това е съставен оперативен протокол, че е извършено наместване на тазобедрената става.

 

 

 

 

 

 

По този начин е легализирано изпълнение на клинична пътека, изпълнение на мнимо наместване и усвояване на 1200 лева. 1200 лева за откровена лъжа. Вероятно е проверено и несанкционирано – прилагаме копие от титулна страница на история на заболяване №-11716/28.03.2018 г., копие от разчитане на рентгенографиите от рентгенолог, копие от оперативен протокол №-9100/28.03.18 г., лист за преглед №-100606/28.03.18 г.

 

 

 

 

 

 

 

Втори пример как се краде общественият ресурс в „Пирогов”:

 

 

 

Пациентка, приета с навяхване и хемартроза (кръвоизлив в ставата) по процедура, изискваща 2-часов престой за наблюдение. При приема е направена пункция и превръзка на коляното, след което пациентката е изпратена в клиника за наблюдение с оглед възможен рецидив на кръвоизлива, защото жената провежда терапия с антикоагуланти.

 

 

Поради късния час пациентката заспала и не се прибрала вкъщи. На сутринта, обаче, начинът на хоспитализация е променен и е съставен протокол за наместване на дясното коляно. „Наместване”, в което „операторът” по никакъв начин не е участвал.

 

 

 

 

В листа не присъства и една буква, написана от него, но отново са „усвоени” 1200 лева, т.е., откраднати. Историята, обаче не приключва дотук – пациентката е изписана на 1 март 2018-а в 8,30 сутринта с диагноза „дисторзио гравис генус декстра” – тежко навяхване на дясното коляно и в 11,54 ч. същия ден е приета отново за лечение с диагноза – подагрозно страдание на дясното коляно и частична увреда на медиален мунискус, прави се и артроскопска операция.

 

 

Обаче! В анамнезата не съществуват данни за системно заболяване подагра, нито при предходната хоспитализация, нито в следващата. Това са още 1300 лева. Общо откраднати – 2500 лева само от един пациент.

 

 

 

Източникът ни прилага документи и към това престъпление, които, ако прокуратурата прояви интерес, редакцията на Lupa.bg ще предостави за целите на разследването.

 

 

Автор: Заприн Караминов

Лупа бг

 

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024