Политика

Радев: Искам българските магистрали да имат същото качество като пътищата в Полша и Австрия

Радев: Искам българските магистрали да имат същото качество като пътищата в Полша и Австрия

 

1625824508

 

 

 

 

По време на Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ в София днес приехме съвместна декларация на държавните ръководители, заяви президентът Румен Радев на пресконференцията след срещата на върха и церемонията по предаване на председателството на Латвия, предаде БТА.
Декларацията е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства и нови иновативни модели на развитие, посочи Радев.
Той отбеляза, че за изминалите два дни са проведени важни срещи и дискусии, постигнати са и важни споразумения.
Българският държавен глава предаде символично координационната роля на инициативата на Латвия.

 

Румен Радев подчерта още, че в рамките на срещата по българско предложение е сключено споразумение между агенциите за иновации на страните-членки. Той изтъкна и участието на десет държавните ръководители и на над 400 представители на бизнеса, наричайки го „неимоверен успех“.

По традиция в заключителната пресконференция, на която се предава щафетата на следващата страна домакин, присъстват и президентите на Румъния и Полша. И Клаус Йоханис, и Анджей Дуда благодариха на президента Радев за отличната организация. „Радвам се, че успяхме да се видим на живо и да обсъдим проблемите в дълбочина“, каза Дуда. Полша е двигател на инициативата, а според Дуда тя се развива с бързи темпове. След няколко години се надявам нашите граждани да пътуват по нови и хубави пътища, дори да не знаят, че те са благодарение на нашата инициатива, каза полският президент.

 

Дуда се похвали още, че в рамките на бизнесфорумите срещата е била ползотворна за полския бизнес. „В началото, когато стартира инициативата имаше опасение, че проектът ще отслаби Европа. Но ние също развиваме ЕС, инфраструктура, Европа“, каза той.

Приоритет на следващата среща на върха в Рига ще бъдат частните инвестиции.
Припомняме, че приоритите на българското председателство бяха образование, наука и иновации.
„Науката и образованието са бъдещето. Младите изтичат навън и ние трябва да има покажем, че имат бъдеще тук, в нашите страни“, каза Радев.
Той отново заяви, че нуждите на региона, който обхваща страните от Инициативата „Три морета“ са огромни, а ресурсите –  ограничени.
„В България е много модерно да се говори за магистрали, но аз искам да видя същия стандарт като качество, цени, безопасност, каквито имат пътищата в Полша, Латвия, Естония, Австрия. Да работим за единни стандарти за качество“, призова българският президент, имайки предвид аутобаните в България.

 

Радев обърна внимание и на вчерашното видеообръщение на американския президент Джо Байдън, в което той говори за демокрацията и за корупцията. Посланието на Радев днес бе, че покрай инфраструктурата трябва да работим и за демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите.

„Където медиите са свободни, там няма толкова корупция и има просперитет. И обратното“, каза в заключение Радев.

 

Съвместната декларация на Шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“ е от 26 точки.

 

Ето и пълният текст:

 

1. Ние, президентите и представителите на високо равнище на 12-те държави-участнички – Република Австрия, Република България, Република Хърватия, Чешка република, Република Естония, Унгария, Република Латвия, Република Литва, Република Полша, Румъния, Словашка република, Република Словения – на Инициативата „Три морета“ (ИТМ), се събрахме на 8 и 9 юли 2021 г. в София по повод Софийската среща на върха на ИТМ и Бизнес форума с цел да направим преглед на напредъка и да определим бъдещото развитие на Инициативата.

2. Потвърждаваме нашия ангажимент към Инициативата „Три Морета“ и приветстваме постигнатия към момента напредък от Срещите на върха в Дубровник (през 2016 г.), Варшава (през 2017 г.), Букурещ (през 2018 г.), Любляна (през 2019 г.) и Талин (през 2020 г.), които поставиха стабилна основа за тясно регионално сътрудничество и за укрепване на Инициативата.

3. Приветстваме непоклатимата и непрекъсната подкрепа от страна на нашите партньори – Съединените американски щати, Федерална република Германия и Европейската комисия. Ще изпълняваме всичките си съвместни дейности в пълно съответствие със стратегическия дневен ред на ЕС, Next Generation ЕU и трансатлантическото партньорство.

4. С удоволствие приветстваме участието на високо равнище на Съединените американски щати, на Федерална република Германия и на Европейската комисия, както и на нашия гост – президента на Република Гърция на Срещата на върха и Бизнес форума на ИТМ в София.

5. Потвърждаваме съгласуваните основни принципи за функционирането на Инициативата „Три морета“ – членство в ЕС, дългосрочно естество на съвместни планове, отвореност към бизнес общността, както и по-добро определяне и насърчаване на двигателите за модернизация в региона.

6. Ще продължим общите усилия за утвърждаване на Инициативата „Три морета“ като платформа за сътрудничество, насочена към увеличаване на свързаността по оста Север-Юг в региона на Централна и Източна Европа в сферата на транспорта, енергетиката и цифровизацията, укрепване на социалното и икономическото сближаване в ЕС.

7. В настоящия европейски контекст, засегнат от пандемията, сме убедени, че последователната дейност на Инициативата „Три морета“ ще осигури по-широка рамка за задълбочено сътрудничество, с цел презареждане на икономиките ни и изграждане на трансгранична инфраструктура.

8. Инициативата изцяло подкрепя целите на Парижкото споразумение, на Европейската зелена сделка и инструмента на Трансевропейските мрежи (TEN). Тя е насочена и към насърчаване на доброто управление, на зелена икономика и на интелигентно и устойчиво развитие, допринасяйки към Единния пазар на ЕС.

9. Подчертаваме, че укрепването на енергийната сигурност и диверсификация на трасетата и източниците на доставки в региона, наред със справедливия преход към климатично неутрален енергиен сектор, са основните ни приоритети. В тази връзка, подкрепяме развойната дейност в областта на водорода, особено от възобновяеми източници в региона на Трите морета.

10. Уверени сме, че работейки заедно за свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите, ще гарантираме по-устойчиво бъдещо развитие за региона на Инициативата „Три морета“. Следователно, потвърждаваме необходимостта от по-нататъшно включване на устойчивото развитие на всички нива чрез добре разработена координирана мрежа със споделени принципи и приоритети, насочени към повишаване на способностите за научни изследвания и иновации във всяка от участващите държави и общо за региона на Инициативата „Три морета“.

11. Ангажираме се да подобряваме регионалната транспортна инфраструктура, развивайки съответните трансгранични и междурегионални проекти, спрямо принципите на свободната пазарна икономика, демократичните ценности и прозрачността, както и на финансовата, екологичната и социалната устойчивост, в съответствие с международното право, стандарти и разпоредби.[2]

12. Ще продължим с прилагането на визията за интелигентна свързаност с въвеждането на иновативни и сигурни цифрови платформи в подкрепа на регионалните мрежи.

13. Отчитаме факта, че преодоляването на едва 50 процента от инфраструктурното разминаване по оста Север-Юг в Европейския съюз в регионалната инфраструктурна свързаност до 2030 година би струвало между 3 и 8 процента от БВП годишно[3].  Списъкът със стратегически приоритетни проекти за взаимосвързаност на ИТМ подчертава нуждите от инвестиции в инфраструктурата и потенциала на региона на „Трите морета“.

14. Осъзнаваме значителния потенциал на Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“ като важен механизъм за съфинансиране, подпомагащ преодоляването на инфраструктурните различия в региона, следователно ще продължим да насърчаваме укрепването на Фонда чрез по-големи инвестиции и стимулиране на публично-частните партньорства. Отбелязваме първите три избрани проекта от Инвестиционния фонд на ИТМ и очакваме следващите решения за инвестиции.

15. Осъзнаваме, че инфраструктурните проекти са крайъгълен камък на Инициативата „Три морета“ и отчитаме тяхната важност за постигането на общите ни цели. Следователно сътрудничеството трябва да бъде ориентирано спрямо проектите и да се съсредоточава върху развитието на инфраструктурни връзки между държавите ни, отразявайки икономическата ефективност и баланса в целия регион.

16. С удоволствие отбелязваме, че девет участващи държави са поели ангажимент към Инвестиционния фонд на ИТМ[4].

17. Приветстваме решението на администрацията на САЩ да продължи своята стабилна подкрепа за Инициативата „Три морета“, предлагайки амбициозна перспектива и за инфраструктурната свързаност в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и за трансатлантическото сътрудничество и приветстваме решението на Международната финансова корпорация за развитие на САЩ да работи за идеална инвестиционна структура с ангажимент към Фонда.

18. Приветстваме интереса и ангажимента на европейските и международните финансови институции в Инициативата „Три морета“ и ги насърчаваме да се присъединят към Фонда като инвеститори.

19. Оставаме отворени за сътрудничество с други регионални и глобални действащи лица, с които споделяме едни и същи демократични ценности, целите на европейската и трансатлантическа ориентация, както и общи интереси. Същевременно потвърждаваме готовността си да ангажираме при консенсус държави извън Инициативата „Три морета“ при изпълнението на приоритетните регионални проекти, разработени в рамките на Инициативата „Три морета“.

20. Приветстваме редовното обновяване на интерактивния Доклад за напредъка по проектите на „Трите морета“, публикуван след четвъртата Среща на върха в Словения. Докладът предоставя прозрачна платформа за периодично оценяване на прилагането на проектите на ИТМ и подчертава последователното увеличаване на броя приоритетни проекти на ИТМ, стигайки 90 през 2021 година, както и напредъка по развитието на съществуващите проекти.

21. Отделяме особено внимание на организирането в София на трето издание на Бизнес форум в рамките на ИТМ, който се превърна във важна платформа за взаимодействие и създаване на контакти между държавни агенции, банки за развитие и бизнес сдружения, насърчаващи нови възможности за инвестиции.

22. Осъзнаваме нуждата от и насърчаваме подобреното междуправителствено сътрудничество в ИТМ за оперативното изпълнение на приоритетните проекти за взаимосвързаност, следователно приветстваме срещите на министрите на ИТМ, организирани от Полша (2019 г.), Естония (2020 г.) и България (2021 г.).

23. Съгласни сме, че ще продължат усилията ни за насърчаване на изграждането на мрежи и свързаност  между парламентарните институции, местните власти, търговските палати и други бизнес сдружения, малките и средни предприятия, технологичните паркове, новостартиращите и финтех компании, цифровите центрове за данни и зелените промишлени зони, които допринасят с добавена стойност към целите на Инициативата „Три морета“.

24. Осъзнаваме необходимостта от допълнително подобряване, стимулиране и насърчаване на стратегическия дебат за включването на Инициативата „Три морета“ в координираното изпълнение на европейските и трансатлантическите политики за улесняване изпълнението на одобрените проекти за свързаност на ИТМ. Съгласяваме се да проведем дискусия във формат специални пратеници на държавните глави, в сътрудничество със съответната държава-домакин на Инициативата, приветствайки ангажираността и на националните координатори. Очакваме резултатите от този дебат да бъдат съобщени на следващата Среща на върха на ИТМ.

25. Приветстваме въвеждането на подкрепящ дуо формат на ИТМ, на базата на програмите на две последователни държави-домакин. В зависимост от напредъка на сътрудничеството ни, ще насърчаваме диалога за по-нататъшно уточняване на формата, което ще подкрепи приемащата държава в работата ѝ. Съгласни сме, че като отправна точка моделът за този формат следва да съдържа – сборник-алманах, съдържащ съответната информация по отношение напредъка по работата на Инициативата до момента, оставащите за решаване въпроси, които следва да бъдат изпълнени, и конкретния натрупан опит; План за действие и Календар на събитията.

26. Приветстваме готовността на Латвия да бъде домакин на следващата Среща на върха и Бизнес форума на ИТМ през 2022 година.


[1] Съвместна декларация от втората Среща на върха на Инициативата „Три морета“, Варшава, Полша

[2] Съвместна декларация от Талин, 19 октомври 2020 г., параграф 4

[3] Изчисления на Международния валутен фонд.

[4] https://3siif.eu/news/croatia-and-lithuania-join-the-3siif-additional-commitments-to-the-fund

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024