Политика

Тошко Йорданов: Ако има предсрочни избори, отговорността е на ДБ и на ИБГНИ

Тошко Йорданов: Ако има предсрочни избори, отговорността е на ДБ и на ИБГНИ

 

big_uit7yh

 

 

Ако има предсрочни избори, отговорността е на ДБ и на ИБГНИ, това заяви Тошко Йорданов от ИТН в предаването „Лице в лице” по bTV, като обвини Христо Иванов в брутално и директно налагане на министри в бъдещия кабинет с мандата на партията.

 

 

 

Не знам какво се случи в ДБ, че Христо Иванов ни обвини във връзки с ДПС, коментира той и подчерта, че са постигнали разбирателство и с ДБ, и с формацията на Мая Манолова. „Говорихме си по най-човешкия начин”, попълни Йорданов.

 

 

 

Той разказа, че ИТН е предложило на Асен Василев да е вицепремиер и да отговаря за европейските фондове за да се справи по-добре с мръсните пари у нас, което е и тяхна цел. Василев обаче е настоял да бъде финансов министър.

 

 

 

„Тогава ни просветна, че има нещо”, коментира Тошко Йорданов.

 

 

 

„Няма никаква координирана с ДПС атака срещу министри от служебния кабинет, нямаме никакви връзки с ДПС”, категоричен беше той. Според депутатът, топката е в полето на ДБ и на ИБГНИ.

 

 

Йорданов каза, че е грешка, че не са проверили Василев, преди да го поканят за министър и обвини журналистите, че те не са го направили. Той отрече обвинението, че „проверката“ на финансовия министър е част от координирана атака.

 

 

По думите му с Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, които са били поканени за министри в първия предложен от ИТН проектокабинет, но са отклонили поканата, са водени няколко разговора, а не е имало няколко покани.

 

 

По-рано през деня в пленарна зала Тошко Йорданов заяви, че служебният финансов министър е бил осъден за кражба на търговска собственост, съпартиецът му Любомир Каримански се опита да удари и министъра на икономиката Кирил Петков, като под формата на въпрос го обвини в конфликт на интереси.

 

 

Той коментира още, че сега ИТН ще търсят за министри професионалисти, които не са били политически обвързани. Тошко Йорданов отрече обвиненията за координирана атака с ДПС срещу служебните министри. „Ние контакт с ДПС нямаме, нищо не сме координирали“, заяви той.

 

 

 

Споровете с ДБ и ИБГНИ

 

 

 

„Ако има предсрочни избори, вината ще е на „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“, каза Йорданов, който продължи тезата на Слави Трифонов от по-рано днес.

 

 

 

„Още преди две седмици заявихме, че искаме подкрепа точно от тези две политически формации“, коментира той и допълни, че „ако те не я дадат, то това означава, че искат предсрочни избори“.

 

 

 

Йорданов обясни, че след експертните срещи ДБ и ИБГНИ са декларирали съгласие по основните точки. Разминаване в някои отношения е имало с БСП, а с ДПС не е имало „никакви допирни точки“. Това е и причината, поради която Йорданов определи вчерашната декларация на Христо Иванов като „странна“.

 

 

 

„Нещо се е случило около Демократична България и Христо Иванов. Какво – не знам“, добави председателят на ГП на Има такъв народ и допълни, че сега чакат ход от ДБ.

 

 

 

„Топката сега е в тези две формации (ДБ и ИБГНИ). Те трябва да решат дали искат правителство или да вървим към нови избори“, каза още той.

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024