Политика

Тристранката прие актуализацията на бюджета, предвидени са пари за тежка COVID криза

Тристранката прие актуализацията на бюджета, предвидени са пари за тежка COVID криза

три1920x1080

 

 

 

И три проекта бяха подкрепени от НСТС, с малки бележки за бюджета на НЗОК, които днес следобед ще бъдат уточнени.

 

 

Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Novini.bg.

 

 

На днешното заседание социалните партньори обсъдиха проектите за промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., Закона за държавния бюджет на България за 2021 година.
Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност се получава точно обратното – дефицитът намалява с 0.5%. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи и здравноосигурителни вноски, заяви Донев.

 
Повишение има в почти всички бюджети. В здравеопазването е заложено такова повишение, че да се поемат разходите за работещите на първа линия. Повишение има и в социалната политика.

 

 

 

Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж. Заложени са и 230 млн. лева за други социални плащания, включително и за пенсионерите под линията на бедност, заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, така че ако се наложи затваряне родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ, посочи социалният министър.
Актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза. Заложените параметри са съобразени с такъв сценарий. Ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки, отбеляза министърът на финансите Асен Василев. По думите му голяма част от предвидените в актуализацията на бюджета допълнителни приходи в размер на малко над 2 млрд. лева вече са реализирани.

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024