Политика

Цацаров дава Жени Начева на прокурор, притискала „Бул био“ с неизгоден договор

Цацаров дава Жени Начева на прокурор, притискала „Бул био“ с неизгоден договор

 

php40qmpd_559x345

 

 

КПКОНПИ ще даде бившият заместник-министър на здравеопазването в кабинета „Борисов 3“ Жени Начева на прокурор. Причината е натиск за неизгоден договор върху държавната компания за разработване на лекарства и ваксини „Бул-био“, която е под шапката на Националния център за заразни и паразитни болести.

 

 

 

В комисията е постъпил сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД за оказано по незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

 

 

На 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“. Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина, посочва пресцентърът на КПКОНПИ.

 

 

 

 

Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро.

 

 

 

Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск. КПКОНПИ не е открила оригинал на договора.

 

 

 

Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

 

 

 

КПКОНПИ изпраща на прокуратурата материалите от проверката заради съдържащите се в тях данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

Срещу Жени Начева в МЗ тече и друга проверка – за  промяна на данни за бюджети на лечебни заведения след решенията на НС.

 

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024