ОБЩЕСТВО

803 хиляди пенсионери получават под линията на бедност от 369 лева на месец, разкри омбудсманът

803 хиляди пенсионери получават под линията на бедност от 369 лева на месец, разкри омбудсманът

 

big_bdx_g57

 

 

803 хиляди пенсионери у нас получават пенсии под линията на бедността, която за тази година е 369 лева. Това съобщи в студиото на Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева. Тя съобщи за голям проблем, който в момента имат част от тях.

 

 

Въпросът е в добавките от 50 лева, които се отпускат месечно по време на ковид кризата. С получаването им обаче някои пенсионери минават границата на доходите, която им позволява да получават помощи за отопление.

 

 

„Някои си искат помощите, предпочитат дори да се откажат от добавките, за да ги получават“, каза Ковачева.

 

 

 

Тя беше категорична, че КЕВР трябва да смени подхода си при определяне на цените на тока и парното. Някои топлофикации изобщо не са подали отчети за миналата година, как комисията реши какво да е увеличението на цената за топлинната енергия, попита Ковачева.

 

 

 

Ковачева обяви, че сезира Конституционния съд заради дискриминационна и несправедлива, според нея, разпоредба в Кодекса за социално осигуряване.

 

 

 

Съгласно текста, гражданите, които са се пенсионирали до 1 година по-рано от навършване на възрастта за това и имат изискуемите години трудов стаж, получават пожизнено намалени пенсии, а не само до навършване на възрастта за пенсиониране.

 

Според Ковачева въпросното законодателно решение противоречи на няколко разпоредби от Конституцията и на нейния преамбюл.

 

 

 

Повод за реакцията на омбудсмана са жалби на граждани, търсещи съдействие срещу дискриминационния и несправедлив, по думите им , текст от Кодекса за социално осигуряване, който ги наказвал да получават до живот с 4,8 на сто по-малка пенсия, при положение че имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали с година по-рано.

 

 

 

Според обществения посредник тази разпоредба не допринася за защитата на правото на труд, противоречи на принципа на правовата държава и поставя гражданите, избрали да се пенсионират по-рано в по-неблагоприятно положение спрямо останалите.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024